Uğur Şahin ve Özlem Türeci, "Yılın İnsanları" oldu!

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşı geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Financial Times tarafından "Yılın İnsanları" olarak seçildi. 

DÜNYA 16.12.2020, 11:58
Uğur Şahin ve Özlem Türeci, "Yılın İnsanları" oldu!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadeleye önemli bir katkı sağlayan ve Türkiye'nin gururları olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci, Financial Times tarafından "Yılın İnsanları" olarak seçildi. 

Financial Times'ta yer alan haberde, Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin bir seneden az bir zamanda yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı geliştirdiklerine dikkat çekildi.

"Önemli bir tıbbi girişimde bulundular"

Uğur Şahin ile Özlem Türeci'nin hem bilimsel hem de ticari anlamda ciddi bir başarı sağladığı belirtilen haberde, söz konusu çiftin önemli bir tıbbi girişimde bulunduğu aktarıldı. 

Haberde, çiftin yeni tip koronavirüsü (Covid-19) durdurmak için mücadele ettiğine dikkat çekilerek, Uğur Şahin'in ifadelerine yer verildi. 

Uğur Şahin, gergin hissettiklerine dikkat çekerek, insanların deneme haricinde ilk defa aşılanmalarının değişik bir durum olduğunu aktardı. 

BioNTech isimli biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirilen aşıda yeni bir teknolojinin kullanıldığını belirten Uğur Şahin, söz konusu teknolojiye kanser tedavisinde de başvurulabileceğini kaydetti. 

"En az 3 aşı var"

Uğur Şahin, yüzde 70 koruma sağlayacak bir aşıyı hızlı bir şekilde geliştirmenin "önemli bir başarı" olarak nitelendirildiğini hatırlatarak, şu anda yüzde 90 ve üstünde koruma sağlayan en az 3 tane aşının bulunduğunu ifade etti.

Pfizer/BioNTech aşısının yüzde 95'lik bir koruma sağladığı bildirilmişti. 

"Çin'den solunum rahatsızlığı yayılıyor" demişti

Ocak ayında Uğur Şahin ile Özel Türeci'nin Çin'den yayılan bir solunum rahatsızlığına ilişkin tartışmada bulunduğu hatırlatılan haberde, söz konusu çiftin kaygılandırıcı bir enfeksiyon düzeyine ve oldukça hızlı bir yayılma riskine değindiklerine dikkat çekildi. 

Haberde, Uğur Şahin'in "DSÖ, pandemiden önce kaynaklarının önemli bir bölümünü aşı geliştirmeye ayırmalı." dediği anımsatıldı. 

Özlem Türeci, Uğur Şahin'in neticeleri öngörme hususunda başarılı olduğunu belirterek, hastalar için çözüm bulmayı hedeflediklerini ve bilimin de bu doğrultuda önemli bir araç olduğunu ifade etti. 

"Antijenleri bulmak için araç üretiyorlar"

Haberde, vücudun tümörlerle mücadele etmesini sağlayacak antijenleri bulmak için Özlem Türeci ile Uğur Şahin tarafından bir araç üretildiği bildirildi. 

Uğur Şahin, çok farklı kanserlerin mevcut olduğunu belirterek, şahsileştirilmiş aşı yaklaşımları için çok yönlü teknolojinin gerekli olduğuna dikkat çekti. 

Yorumlar (0)