Üçüncü Lula dönemi resmen başladı

Brezilya'da, geçtiğimiz 31 Ekim'de devlet başkanlığı seçimini kazanan solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva yemin etti. Ülkeyi üçüncü defa yönetecek yegane devlet başkanı unvanına sahip olan Silva’nın görevi 2027 senesine değin devam edecek.

DÜNYA 02.01.2023, 00:18 03.01.2023, 08:57
Üçüncü Lula dönemi resmen başladı

Silva, karısı Rosangela da Silva ile birlikte üstü açık bir araçla halkı selamlamasının akabinde yemin merasiminin gerçekleşeceği parlamento binasına geçiş yaptı.

Oturumda, efsane futbolcu Pele ile Emerit Papa 16'ıncı Benediktus'un yaşamını yitirmesi sebebiyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Silva, ülkeyi tekrar inşa edeceğine yönelik söz vererek "Anayasayı savunacağıma, koruyacağıma ve ona riayet edeceğime söz veriyorum. Bütün Brezilya halkının iyiliği için çalışacağıma, bağımsızlık, bütünlük ve birlik yolunda ilerleyeceğime söz veriyorum." dedi.

Çin, AB (Avrupa Birliği) ve ABD ile aktif diyalog içerisinde olacağını kaydeden Silva, "Seçimlerde tüm dünyanın gözü Brezilya'daydı, bundan böyle çok daha fazla kuvvete sahip olabilmek amacıyla çok daha fazla ittifak içerisinde olacağız. Ülkemiz, egemen ve kaderinin efendisi bir ülke olmalıdır." diye konuştu.



"Brezilya küresel ekonominin en ön saflarında olmalı"

Silva, Brezilya'da çok fazla güvensizliğin olduğunun altını çizerek "Brezilya, insanların elinde silah olmasını istemiyor ve buna lüzum da yok. Çok daha adil bir Brezilya olabilmemiz için kitaplara, kültüre gereksinimimiz var. Çeşitli şeyleri ithal etmenin hiçbir manası yok. Brezilya, küresel ekonominin en ön saflarında olmalı." şeklinde konuştu.

Amazon ormanlarındaki son duruma işaret eden Silva "Amacımız, Amazon ormanlarında sıfır sera gazı emisyonunu sağlamaktır. Yerlileri hedef alan bütün haksızlıkları kınayacağız." ifadelerini kullandı.

Silva, Brezilya'daki ekonomik gidişatı vurgulayarak, 100 milyon kişiyi yoksulluktan, 33 milyon kişiyi ise açlıktan kurtaracağına dair söz verdi.

Ülkeyi üçüncü defa yönetecek yegane devlet başkanı unvanına sahip olan Silva’nın görevi 2027 senesine değin devam edecek.

Öte yandan, yemin merasimine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iştirak etti. 

Hapisten devlet başkanlığına...

Ülkeye 2003-10 senelerinde iki dönem başkanlık eden 77 yaşındaki Silva, hakkında başlatılan yolsuzluk davaları sebebiyle 1,5 sene hapiste yatmış, davaların düşürülmesiyle birlikte tekrar başkanlık yarışına girmişti.

Sendikacı kökenden gelen, İşçi Partisi'nin ilk genel başkanı olan Silva, yaptığı sosyal yardımlar vesilesiyle yaklaşık olarak 30 milyon kişinin fakirlikten kurtulmasını sağladı ve Brezilyalıların sevgisini kazandı.

Silva, 31 Aralık 2010 tarihinde başkanlık görevini bırakana değin sevilen bir lider olarak ön plana çıktı fakat 2011 senesinde partisi ve kendisi hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddiaları ismine gölge düşürdü.

Yolsuzluk davaları sebebiyle 580 gün hapis yatan Silva'nın söz konusu davalardan hüküm giymesi, 2018 senesinde aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun zafer elde ettiği seçimlerde aday olmasını engellemişti. 

Kasım 2019 tarihinde salıverilen Silva'nın, yolsuzluk davaları ve aldığı cezaların, 2021 senesinde mevzubahis davalardan sorumlu olan Yargıç Sergio Moro'nun davalarda politik ve taraflı davrandığına hükmeden Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi üzerine seçimlere katılabilmesinin önü açılmıştı. 

Öte yandan, Bolsonaro hükümetinde, 1 Ocak 2019 tarihinden 24 Nisan 2020 tarihine değin adalet bakanı olarak görev yapan Sergio Moro, aralarında yaşanan anlaşmazlık sebebiyle istifa etmişti.


(Bolsonaro)

Yorumlar (0)