Üçlü Zirve dış basının gündeminde!

Türkiye, Rusya ve İran arasında yapılan Üçlü Zirve, dış basının gündeminde yer etti. Yapılan haberlerde Suriye'ye operasyon yapacağı sinyalini veren Türkiye'nin, Rusya ve İran'dan destek beklediği aktarıldı.

DÜNYA 20.07.2022, 10:41 Hakan Öksüz
Üçlü Zirve dış basının gündeminde!

İran'ın başkenti Tahran, dün önemli bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. Türkiye, Rusya ve İran'ın liderleri arasında yapılan Üçlü Zirve toplantılarının yedincisi gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bölge ve dünya gündeminin önemli konu başlıklarını masaya yatırdı. 

Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen üç lider, Suriye'deki mevcut durum karşısında atılacak adımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de varlık gösteren terör örgütlerine karşı geniş çaplı bir operasyon yapılacağının sinyalini verdi. Yayımlanan ortak bildiride Suriye'deki terör örgütlerinin bölgeden temizleneceği kaydedildi.

Khabar: Erdoğan, operasyon sinyali verdi!

Dünya basını, Üçlü Zirve Toplantısı ile ilgili ayrıntıları manşetlerine taşıdı. İran'da internet üzerinden yayın yapan Khabar, "Erdoğan, Suriye'deki mücadele konusunda Rusya ile İran'dan destek bekliyor. Sınırlarına yakın bölgedeki terör varlığını bitirmek isteyen Erdoğan, Suriye'ye kapsamlı bir operasyon yapılabileceğine dair sinyal verdi." ifadelerini kullandı.

Al Jazeera: Destek gelmese bile Türkiye tek başına savaşacak!

Türkiye'nin Suriye'de büyük bir operasyon başlatabileceğini kaydeden Al Jazeera, "Erdoğan'ın hedefi, Rusya ile İran'ın desteği." yorumunda bulundu. Güney sınırlarındaki teröristleri temizlemek için Türkiye'nin uzun süredir operasyonlarına devam ettiğini yineleyen Al Jazeera, "Erdoğan, 'gerekirse tek başımıza da savaşırız.' dedi. Bununla birlikte Rusya ve İran'dan gelecek desteğe de 'hayır' demiyor. Türkiye, Suriye'deki YPG'yi, terör örgütü PKK'nın uzantısı olarak görüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.  

İran haber ajansları: Türkiye, İran'a uygulanan yaptırımlara karşı çıkıyor.

İran'da faaliyet gösteren Tasnim ve ISNA haber ajansları, İran'a yönelik uygulanan tek taraflı yaptırımlara Türkiye'nin karşı çıktığını belirtti. Öte yandan Erdoğan'ın, İran'dan "terörle mücadele" konusunda destek beklediği aktarıldı.

İran ile Türkiye arasındaki yıllık ticaret hedefinin 30 milyar dolar olarak belirlendiğini aktaran ajanslar, "Türkiye'nin İran'dan gaz almasını sağlayan 25 yıllık anlaşma uzatılacak gibi görünüyor. Bunun mesajını veren Cumhurbaşkanı Reisi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan ise İran'ın nükleer anlaşma ile ilgili beklentilerini desteklediklerini kaydetti." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)