Üçlü Kıbrıs görüşmeleri Berlin'de başladı

Kıbrıs için üçlü gayriresmi görüşmeler Berlin'de başladı.

DÜNYA 25.11.2019, 22:06 26.11.2019, 01:29
Üçlü Kıbrıs görüşmeleri Berlin'de başladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, gayriresmi Kıbrıs görüşmeleri için Almanya'nın başkenti Berlin'de buluştu.

Genel Sekreter Guterres, önce GKRY lideri Anastasiadis'le, sonrasında ise KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'yla ayrı ayrı 20 dakika civarında ikili görüşmeler yaptı. Üç lider, daha sonra akşam yemeği sırasında sürdürülecek üçlü gayriresmi görüşmeler için buluştu.

"5 taraflı toplantı" ihtimali değerlendirilecek

KIBRIS.jpg

Genel Sekreter Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlarla da pekiştirilen iki kesimli ve iki toplumlu federal çözüme her iki liderin de mutabık olduğunu belirtti. Guterres, Kıbrıs'taki iki ülkenin liderinin de bir an önce geniş kapsamlı ve kalıcı bir çözüm istediğini, Kıbrıs'ın şu anki halinin sürdürülemeyeck olduğunda hemfikir olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, KKTC'nin arkasında olduğu "takvime bağlı müzakereler" sürecinin başlaması için her iki tarafın da referans şartlarını netleştirmesine yardımcı olacağını söyledi. Antonio Guterres, daha sonraki süreçte Kıbrıs'ın iki lideri, garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ve BM'nin de olduğu çok taraflı bir toplantı düzenlenme ihtimalini de göz önünde bulunduracağını söyledi.

Yorumlar (0)