Uçak kazasından kurtulan Zubeir: "Pilot, düşürmek için yer arıyordu"

Pakistan'da havalimanına inişi esnasında yerleşim alanına düşen Airbus A-320 model yolcu uçağında 2 kişi kurtarılırken, 97 kişi yaşamını yitirdi. Uçaktan sağ kurtulan ve mühendis olduğu öğrenilen Muhammed Zubeir, "Bana pilot uçağı düşürmek için boş bir alan arıyor gibi geldi. İlk denemeden 10-15 dakika sonra uçak düştü. Her yeri ateş sardı, insanların çığlıkları duyuluyordu." dedi. 

DÜNYA 23.05.2020, 12:49 23.05.2020, 12:55
Uçak kazasından kurtulan Zubeir: "Pilot, düşürmek için yer arıyordu"

Pakistan Uluslararası Havayolları'nın (PIA) PK 8303 sefer sayılı Lahor-Karaçi uçuşunu gerçekleştiren Airbus A-320 model yolcu uçağı, 91 yolcu ve 8 mürettebat ile dün iniş esnasında yerleşim alanına düşmüştü. Pilot ve kule arasında yapılan görüşmenin kayıtlarında, pilotun motoru yitirdiği ve "Mayday" (İmdat) çağrısında bulunduğu tespit edilmişti. 

PIA Genel Müdürü Arşad Malik, kazanın ardından yaptığı açıklamada, uçağın teknik olarak uçuşa uygun olduğunu kaydederken, Pakistan Başbakanı İmran Han, kazaya ilişkin soruşturma başlatılmasına yönelik talimat vermişti. 

Pakistan Uluslararası Havayolları (PIA), düşen yolcu uçağında, iki kişi hariç tüm yolcu ve mürettebatın yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

Sindh Eyalet Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, düşen yolcu uçağından Bank of Punjab Genel Müdürü Zafer Mesud ile mühendis olduğu öğrenilen Muhammed Zubeir'in kurtulduğu ifade edildi. Bakanlık, hayatını kaybeden kişi sayısının da 97 olduğunu bildirdi. 

Yolcu uçağının düştüğü yerleşim alanında gerçekleşen can kaybı ile yaralanmalara yönelik henüz açıklama gelmedi. 

Pakistan ordusu yetkilileri, bölgede gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Yetkiler, iki kişi hariç tüm mürettebat ve yolcuların hayatını kaybettiği kazada, 25 binanın kısmen ya da tamamen hasara uğradığını söyledi. 

PIA Mühendislik ve Bakım Departmanı tarafından hazırlanan raporda, uçağın 21 Mart günü son kontrollerinin gerçekleştirildiği bildirildi. 

Söz konusu yolcu uçağının bir gün önce Umman'ın başkenti Muskat'tan Pakistan'ın Lahor şehrine geldiği ifade edilen raporda, motorlar, iniş takımları ve genel uçuş sistemlerinde bir sıkıntı görülmeyen uçağın 5 Kasım gününe kadar uçuşlara uygun olduğu kaydedildi.

"Önce baz istasyonuna çarptı, sonra evlerin arasına düştü"

Diğer yandan, görgü tanıklarının da kazaya ilişkin ifadeleri öğrenildi. İcaz Masih isimli tanık, iki kez iniş deneyen uçağın ilk denemede piste sürttüğünü belirtti.

Şakil Ahmed isimli tanık, ikinci deneme için yeniden havalanan uçağın motorunun alev aldığını belirterek, motorundan duman çıkar halde gördüğü uçağın önce bir baz istasyonuna çarptığını, ardından evlerin arasına düştüğünü söyledi. 

"Bana pilot uçağı düşürmek için boş bir alan arıyor gibi geldi"

Uçaktan sağ kurtulan Muhammed Zubeir, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, uçağın iniş denemesi esnasında piste vurduğunu belirterek, "Bana pilot uçağı düşürmek için boş bir alan arıyor gibi geldi. İlk denemeden 10-15 dakika sonra uçak düştü. Her yeri ateş sardı, insanların çığlıkları duyuluyordu. Birkaç metre ileride ışığı görünce kemerimi çözüp kendimi oraya attım. Çevredekiler beni ambulansa bindirerek hastaneye götürdü." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)