Üç ülkeden Ruslara uyarı: “Bize gelmeyin”

Putin’in seferberlik çağrısının ardından Estonya, Litvanya ve Letonya Rusya'dan ayrılmak isteyen kişilere uyarı yaptı.

DÜNYA 22.09.2022, 12:15 23.09.2022, 08:53
Üç ülkeden Ruslara uyarı: “Bize gelmeyin”

Ukrayna’daki ilerlemesine devam etmek isteyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz gün kısmi seferberlik ilanında bulunmuştu. Bu noktada 300 bin askerin orduya alınacağını ifade eden Putin’in bu söylemi Rus vatandaşlarını harekete geçirdi. Ruslar tek tek ülkeden çıkış yapmaya başlarken, Moskova'dan birçok bölgeye uçuşlarda yoğunluk meydana geldi.

“Vatandaşlık görevini yerine getirmeyenler başka ülkeye geçmemeli”

Rusya sınırında yer alan Avrupa Birliği mensupları içerisinde yer alan Estonya, Litvanya ve Letonya, Moskova'nın ilan ettiği askeri seferberlikten kaçmayı planlayan Rus vatandaşlarına sığınma vermeyeceğini açıkladı.

Söz konusu durum ile ilgili bir basın kuruluşuna konuşan Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, "Bir insanın Rusya'da vatandaşlık vazifesini yerine getirmeyi istememesi, farklı bir ülkeye geçiş yapma ve sığınma hakkı verilmesi adına gerekli olan sebebi sağlamıyor." dedi.

Detaylı incelemeler yapılacak

Rusların geçişine verilen “red” kararı verilmesinin güvenlik kaygılarından kaynaklandığına dikkat çeken Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, söz konusu durumda detaylı inceleme sağlanacağını ifade etti. Litvanya İçişleri Bakanlığı ise konu ile ilgili her sığınmacının ayrı ayrı araştırılacağını aktardı.

Bunların yanı sıra üç Baltık ülkesinin haricinde Polonya da mevcut durumda Ukrayna savaşı sebebiyle Rus turistlerin geçiş yapmasına onay vermiyor.

Geçiş yasağı bazı kişileri kapsamıyor

Geçiş yasağı, mülteciler, kamyon şoförleri ve AB ülkelerinin devamlı sakinleri ile beraber AB'ye sığınma talebinde bulunan Rus muhaliflerin haricinde yakın aile mensuplarını ziyaret edenleri içerisine almıyor.

Yorumlar (0)