UAEA: Zaporijya'da nükleer trajedi tehlikesi var, teftiş yapmalıyız!

Rusya'nın eline geçen Zaporijya Nükleer Santrali'nde bir dizi güvenlik ihlâlinin gerçekleştiğini kaydeden UAEA Başkanı Rafael Grossi, "Hem Rusya hem de Ukrayna'dan güvence alarak tesiste teftiş yapmalıyız. Aksi halde bölgedeki kırılgan durum, nükleer bir trajediye evrilebilir." dedi.

DÜNYA 04.08.2022, 09:28 04.08.2022, 10:18 Hakan Öksüz
UAEA: Zaporijya'da nükleer trajedi tehlikesi var, teftiş yapmalıyız!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, mart ayında Rusya'nın eline geçen Zaporijya Nükleer Santrali hakkında "kontrolden çıktı" yorumunda bulundu. Birleşmiş Milletler'e bağlı kurumun başkanı olan Grossi, nükleer güvenlik ilkelerinin ihlâl edildiğini ve tesiste çalışan personellerle aralarındaki ilişkinin "düzensiz" bir noktaya evrildiğini söyledi.

"Rusya ve Ukrayna'dan güvence almalıyız"

Avrupa'da yer alan en büyük nükleer tesis olan Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yedek parça teminatında sıkıntıların yaşandığını kaydeden Grossi, "Denetim yapmamız gereken çok sayıda parça var. Son 2 ay boyunca tesisi ziyaret ederek eksikleri tespit etmek istediklerini ancak savaş nedeniyle bu fırsatı elde edemediklerine değinen Grossi, "Ekibimin bölgeye ulaşmak için korumaya ihtiyacı olacak. Rusya ve Ukrayna'dan güvence almalıyız. Görev için gerekenleri yapmamız için her iki tarafın da müsaade etmesini rica ediyoruz. Zaporijya halkının bize güveni tam." ifadelerini kullandı.

"Nükleer güvenlik kuralları ihlâl edildi"

New York'ta yer alan BM Genel Merkezi'nde konuşma yapan Grossi, "Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'ni teftiş etmek için birçok aktör aynı anlayışa sahip olmalı. Hem Rusya hem de Ukrayna'dan güvence almalıyız. Görev tanımım belli. Tesisin güvenli şekilde işlemesini sağlamak. Bunun için oradaki görevlilerle iletişim halinde olmalıyım. Bölgedeki durum oldukça kırılgan. Nükleer güvenlik kurallarının bütün ilkelerini ihlâl edildiğini söyleyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna tarafı, Grossi'yi suçlamıştı!

Nükleer bir trajedinin yaşanmaması için denetim yapmalarını gerektiğini aktaran Grossi, haziran ayında Ukraynalı yetkililerin tepkisini çekmişti. Ukrayna tarafı, "Grossi, teftiş hakkında yalan söylüyor. Bölgeye yapılacak bir ziyaret, işgalci Rusya'nın oradaki mevcut konumunu meşrulaştıracak." demişti. 

Rus yetkili: Ukrayna saldırıyor, tesisi koruyoruz!

Nükleer tesisi koruduklarını söyleyen Rus yetkili Yevgeny Balitsky, "Ukrayna güçleri tesise saldırdı. Bizim korumamız olmasa tesis ciddi zarar görebilirdi. Ukrayna, bu saldırıyı Batılı güçlerin verdiği silahlarla gerçekleştirdi. Halen daha bölgeye saldırmaya devam ediyorlar." diye konuştu.

Yorumlar (0)