Tuzaklanmış tüneller askerleri şaşırttı

Bölücü terör örgütü PKK mensupları, kendilerine tanınan 120 saati bile patlayıcı tuzaklamak için kullanmış.

DÜNYA 23.10.2019, 08:00 23.10.2019, 07:51
Tuzaklanmış tüneller askerleri şaşırttı

Bölücü terör örgütü PKK/YPG/PYD mensubu teröristlerin Tel Abyad’da patlayıcı doldurduğu tüneller temizleniyor. Çok sayıda tuzaklı patlayıcı olduğu için temizlenmeyen tüneller ise patlayıcıların üzerine kapatılıyor. Labirent şeklindeki tünellerin patlatılması hâlinde şehirdeki pekçok evin hasar göreceği ya da yıkılacağı bildiriliyor.

Diğer tuzaklardan çok farklı

Bölücü terör örgütü PKK/PYD/YPG, Suriye'de ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile varılan mutabakat sonrası kendilerine tanınan 120 saati de tuzak kurmaya harcadı. Türk askeri ve SMO (Suriye Millî Ordusu) askerlerinin Tel Abyad ve Rasulayn'da karşılaştığı bombalı tuzakların öncekilerden 'çok farklı' olduğu belirtiliyor. Buradaki tuzakların Afrin'dekilerden farklı olduğunu bildiren güvenlik kaynakları, harekâta ara verilmesine rağmen şehit haberlerinin gelmeye devam etmesini de buna bağlıyor. 120 saati fırsat bilip ev ve tünellerdeki düzeneği artıran bölücü terör örgütü, el yapımı patlayıcı ile mayınları yalnızca bomba uzmanlarının yapabileceği şekilde tuzakladı.

ABD'nin eğitip silahlarla donattığı teröristler, Afrin'den farklı olarak Tel Abyad ve Rasulayn'da sadece Türkiye sınır hattını değil meskûn mahalleri de tünellerle donatıp buraları yüklü miktarda patlayıcıyla tuzakladı. Bu tuzakların ileri teknoloji ürünü sistemlerle tesis ettikleri vurgulanıyor. Bölücü terör örgütü PKK'nın şeytani tuzaklarının imhası çalışmaları yoğun tedbirlerle devam ediyor.

Çoklu çıkış noktaları

Meskûn mahal operasyonu kapsamında TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) ve SMO (Suriye Millî Ordusu) birliklerinin Tel Abyad'daki arama-tarama çalışmaları Rasulayn'daki görüntüleri aratmıyor. Burada da birçok tünel ve sığınak bulundu. Bölücü terör örgütünün şehrin neredeyse her noktasına tünel inşa ettiği ortaya çıkarken, labirenti andıran tünellerin birbirine bağlantılı olduğu ve bir noktadan girildiğinde çok farklı bir bölgeden çıkış yapılabildiği belirtiliyor. Şehri adeta köstebek yuvasına dönüştüren teröristlerin betonarme olarak yaptığı tünellerin genişliği genellikle 1 metre, yüksekliği ise ortalama 1,5 metre. Yan yana iki kişinin zor hareket edebildiği ve içerisindeki kişinin başını eğerek yürüyebildiği tünellerin çok sayıda çıkış noktası bulunuyor. Bir harekât durumunda teröristlerin kaçmalarına olanak sağlayacak şekilde hazırlanmış tünel hatlarının bazısı ise yapım aşamasındayken tamamlanamadan yarım kalmış.

Yerin altı gerçek anlamda labirent

Kilometrelerce tünel inşa ederek kendilerini TSK ve SMO ateşinden korumayı hedefleyen teröristlerin, kırsaldaki kayalık bölgelerin de altını oyarak buraları sığınağa dönüştürdüğü ortaya çıktı.

Barış Pınarı Harekâtı ile büyük darbe alan bölücü teröristler, Tel Abyad'dan ayrılmadan önce tünellerin büyük bölümünü patlayıcılarla tuzaklayarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu askerlerine zarar vermeyi hedefledi.

Güvenlik güçleri tuzaklı tünellerin bir kısmını patlayıcılardan arındırırken, içinde temizlenmeyecek kadar çok bombalı tuzak bulunan tünelleri ise kapatarak işlevsiz hâle getiriyor. Çünkü şehrin yeraltını labirent gibi kaplayan bu dehlizlerdeki bombalar patlatıldığında, kentteki pek çok ev hasar görebilir yahut tamamen yıkılabilir.

Yorumlar (0)