Tutuklu takası gerçekleşti: ABD'li basketbolcuya karşılık Rus silah tüccarı

Rusya'da uyuşturucu madde ile yakalanan ve şubat ayında gözaltına alınan ABD'li basketbolcu Brittney Griner, serbest bırakıldı. 32 yaşındaki basketbolcu, ABD ve Rusya yapılan tutuklu takası sayesinde ülkesine döndü. ABD'de tutuklu halde bulunan ve Griner ile aynı saatlerde uçağa bindirilen Rus silah tüccarı Viktor Bout'un da Moskova'ya gönderildiği bildirildi.

DÜNYA 09.12.2022, 18:11 09.12.2022, 18:16 Hakan Öksüz
Tutuklu takası gerçekleşti: ABD'li basketbolcuya karşılık Rus silah tüccarı

ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takası anlaşması ile birlikte basketbolcu Brittney Griner serbest kaldı. Tutuklu takası, Abu Dabi Havalimanı'nda gerçekleştirildi. ABD basını, ünlü kadın basketbolcunun salıverilmesini manşete taşıdı. 32 yaşındaki basketbolcuyu taşıyan uçak, sabah saatlerinde Teksas eyaletinde yer alan San Antonio Havalimanına indi.

Rus silah tüccarı Viktor Bout, Moskova'ya gönderildi

Tutuklu takası anlaşmasına göre ABD'de tutuklu bulunan silah tüccarı Viktor Bout'un da Moskova'ya gönderildiği kaydedildi. ABD'li basketbolcu Griner ile aynı saatlerde uçağa bindirilen "ölüm tüccarı" lakaplı Viktor Bout, Moskova'ya ulaştı. ABD tarafından serbest bırakılan Viktor Bout'un ailesiyle hasret giderdiği anlar, Rus televizyonlarına yayınlandı. 

Şubat ayında gözaltına alındı

Üzerinde uyuşturucu maddeyle yakalanan ABD'li basketbolcu Brittney Griner'ın şubat ayında Rusya'da gözaltına alınması, uluslararası basında geniş yankı uyandırdı. Moskova'da yer alan Himki Şehir Mahkemesinde yargılanan 32 yaşındaki basketbolcuya 9 yıl hapis cezası verildi. Hapis cezasının yanı sıra Griner'ın 1 milyon rublelik para cezasına çarptırıldığı kaydedildi.

Blinken açıklamıştı

Brittney Griner'ın serbest bırakılması için çağrıda bulunan ABD'li yetkililerin, tutuklu takası için Rusya ile görüştüğü öne sürülmüştü. Temmuz ayında konuya ilişkin sorulara yanıt veren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'da tutuklu bulunan basketbolcu Griner ve ABD'li Paul Whelan'ın iade edilmesi için görüşmeler yapıldığını vurgulamıştı.

Yorumlar (0)