Türkiye’nin yeni S-400 alacağına ilişkin iddialara ABD’den üstü kapalı uyarı!

Dün Rus medyasında yayınlanan ve Rusya ile Türkiye arasında ikinci parti S-400 hava savunma sistemlerinin alındığını iddia eden haberlerden sonra Washington yönetiminden konuyla ilgili bir açıklama geldi.

DÜNYA 17.08.2022, 10:35
Türkiye’nin yeni S-400 alacağına ilişkin iddialara ABD’den üstü kapalı uyarı!

24 Şubat tarihinden itibaren Ukrayna’yı işgal eden Rusya devletine karşı tepkiler artmaya devam ederken, dün ABD-Türkiye-Rusya hattını etkileyecek olan bir gelişme yaşandı.

Rus haber ajansı açıkladı!

Rus haber ajansı TASS, Rusya ile Türkiye arasında, S-400 karadan havaya füze sistemleriyle ilgili yeni bir anlaşma imzalandığını açıkladı.

TASS'ın yayınladığı habere göre, Rusya Federal Askeri-Teknik İş birliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, ikinci parti S-400 tedariki için Türkiye ile Rusya’nın bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

Trump F-35 programından Türkiye’yi çıkarmıştı

F-16 tedariki konusunda ABD ve Türkiye arasındaki görüşmeler devam ederken Rusya tarafından böyle bir açıklama yapılması uluslararası kamuoyunda da gündem oldu. Batılı ülkelerin son dönemde Erdoğan ile Putin’in yakınlaşmasından dolayı rahatsız olduğuna ilişkin haberlerin yayınlanmasına rağmen S-400 konusunda Washington yönetiminin dün yaptığı açıklama da kafaları karıştırdı.

2017 yılında Rusya’da S-400 hava savunma sistemi alarak NATO, ABD ve Türkiye arasında bir kriz yaşanmış sonrasında da ABD’nin o dönemki başkanı Trump, F-35 programından Türkiye’yi çıkarmıştı.

ABD, Türkiye’yi Rusya ile iş birliği yapmaması konusunda uyardı!

Türkiye ve Rusya arsındaki ikinci parti S-400 alınması konusuyla ilgili ABD yönetimi, dün bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’in yaptığı açıklama uluslararası kamuoyunca, “sessiz kaldı” yorumlarının da yapılmasına neden oldu.

Price, Türkiye’yi Rusya ile savunma sanayi alanında daha fazla iş birliği yapmaması konusunda uyardı. Price, “Varmış olduğumuz bu noktada Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız ve vahşice savaşında tüm ülkelerin Rusya ile savunma sanayi alanında ticaret yapmaması şu an her zamankinden daha çok hayati bir önem arz ediyor” dedi.

Açıklamasına devam eden Price, “Olacakları bekleyeceğiz ve göreceğiz. Ancak biz bu konu hakkında yeni bir gelişmeden haberdar değiliz” ifadelerini kullandı. Price, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması durumunda Biden yönetiminin F-16 satışını yeniden gözden geçirip geçirmeyeceği hakkında bir açıklama yapmadı.

S-400 sisteminin parçaları Türkiye’de üretilebilir

Savunma sanayi üzerine yaptığı haberlerle bilinen Defense News’e açıklama yapan Türk kaynaklar ise Rusya’nın Türkiye’de S-400 sistemlerinin parçalarının Türkiye’de üretilmesi için anlaşma yapılabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)