Türkiye’den Yunanistan hakkında BM’ye şikayet mektubu

Türkiye, Birleşmiş Milletler’e Yunanistan’ın Doğu Ege adalarının silahsızlandırılmış statüsünü ihlal eden eylemlerine ilişkin bir mektup yazdı.

DÜNYA 16.07.2021, 23:01 18.07.2021, 08:53
Türkiye’den Yunanistan hakkında BM’ye şikayet mektubu

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Nezdindeki Daimi Temsilcisi olan Feridun Sinirlioğlu’nun imzasıyla, Genel Sekreter Guterres’e yazılmış olan mektupta, “Bir defa daha belirtmek isteriz ki, Akdeniz ve Ege’de bulunan adaların silahsızlandırılmasına dair Yunanistan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir.” dedi.

İhlallere karşı gerilim tırmanabilir

Yazılan mektupta, içlerinde Meis’in de olduğu adaların Türkiye ana karasına olan yakınlığına vurgu yapılıp, 1947 Paris Barış Antlaşmaları ve 1923 Lozan Antlaşmalarına açık bir şekilde vurgu yapılmasına karşın Yunanistan tarafından silahlandırılmış olmasının Türkiye’nin güvenliğine ciddi bir tehdit getirdiğinin altı çizildi. Ayrıca ihlallere karşı tırmanabilecek olan gerilimin bölgenin güvenlik ve barışına da etki edeceğinin altı çizildi.

Yunanistan’ın adalara ilişkin ihlallerini diplomatik kanallarla defalarca belirttiğini ifade eden Türkiye, eğer anlaşmalardaki yükümlülükler yerine getirilmezse bu anlaşmalardan kaynaklanan egemenlik haklarını deniz yetki alanlarının belirlenmesi dahil Yunanistan’ın öne süremeyeceğini belirtti.

Yazılan mektupta ayrıca, Türkiye’nin iş birliği ve iyi komşuluk ilişkisi anlayışıyla Yunanistan’a ilişkin anlaşmalar gereği söz konusu adaların silahsızlandırılmış olan statüsünü tekrar tesis etmesine dair çağrı yaptığı ifade edildi.

Yorumlar (0)