Türkiye'ye şart koştu! S-400'den vazgeçerse...

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilebilmesi için şart koştu. Esper, "Bunun için S-400 programından tamamen çıkacaklar ve onları (S-400'leri) ülkenin dışına çıkaracaklar. O zaman bunu değerlendirebiliriz." dedi.

DÜNYA 29.08.2019, 09:03 29.08.2019, 09:20
Türkiye'ye şart koştu! S-400'den vazgeçerse...

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile Savunma Bakanlığında (Pentagon) ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. 

"Türkiye S-400'den geri adım atar ve S-400'leri depoya kaldırırsa onları tekrar F-35 programına dahil etmeyi değerlendirir misiniz?" sorusuna Esper, şu karşılığı verdi:

"Hayır, bu benim kitabımda yok. Bu konuda hem kamuya açık hem de Türk mevkidaşımla özel açıklamalarımda açık oldum. Bu ya S-400 ya da F-35'tir, ikisi bir arada veya biri garajda park edilmişken diğeri dışarıda şeklinde değil. Ya biri veya diğeri. Bu noktadayız. Talihsiz bir durum tabii ama dediğim gibi Türkiye uzun dönemli büyük bir ortak ve müttefiktir ve onların bizim dediğimiz yöne doğru geri döneceklerini ve NATO'nun yıllar önce mutabık kaldığı, Sovyet dönemi Rus ekipmanlarını ellerinden çıkarmakla başlayan anlaşma noktasına varacaklarını umuyordum. Ancak farklı bir yöne gidiyorlar gibi görünüyor."

Türkiye'nin F-35 programına yeniden dahil edilebilmesi için şart koşan Esper, "Bunun için S-400 programından tamamen çıkacaklar ve onları (S-400'leri) ülkenin dışına çıkaracaklar. O zaman bunu değerlendirebiliriz." dedi.

"Ortaklığımızı etkileyen her şey bizi kaygılandırır"

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, İsrail'in Irak'ta düzenlediği saldırılara ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Irak'taki askeri varlıklarının amacının DEAŞ ile mücadele etmek olduğunu bildiren Esper, İsrail saldırılarına işaret ederek, "Irak’ta misyon ve ortaklığımızı etkileyen her şey bizi kaygılandırır." ifadesini kullandı. 

"Türkiye, NATO ittifakında önemli bir ortaktır"

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde, farklılıklardan çok örtüşen menfaatlerin olduğunu vurguladı.

İki ülkenin geleceğe odaklanması gerektiğini belirten Dunford, şunları kaydetti:

"Bugün müttefikiz ve Türkiye NATO ittifakında önemli bir ortaktır. İkili ilişkilerimiz oldukça önemlidir. Dolayısıyla görüşmelerimde yaptığımız şey geleceğe odaklanarak ilişkileri ileri götürmeye çalışmaktır. Bana göre Türk ulusal menfaatlerine ve ABD ulusal menfaatlerine bakarsanız Türkiye ile ABD'nin menfaatlerinin, Türkiye’nin bugün ilişki kurduğu aracılardan daha fazla örtüştüğünü görürsünüz." 

"Güvenli bölge ile denge kurmaya çalışıyoruz"

Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ABD arasında anlaşmaya varılan güvenli bölge konusuna yönelik soruya Dunford, "Biz bu konuda iki şeyi elde etmeye çalışıyoruz. Birincisi Suriye'de DEAŞ ile mücadelenin devamını sağlamak, ikincisi ise Türk hükümetinin Suriye-Türkiye sınırındaki haklı kaygılarını ele almak. Dolayısıyla biz bu ikisi arasında bir denge kurmaya çalışıyoruz." karşılığını verdi.

Bu konuda yaklaşık 2 buçuk yıldır tüm taraflarla görüştüklerine dikkat çeken Dunford, yakın zamanda Türkiye'de bir koordinasyon merkezi kurduklarını anımsattı.

Dunford, "Aynı zamanda, Türkiye ile Suriye arasındaki sınır boyunca Türkiye'ye yönelik tehditlere de yöneldik. Ağır silahları çektik." diye konuştu.

İsrail'in Irak'a hava saldırısı düzenlemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Dunford, iki ülke arasındaki gerilimden kaygı duyduklarını bildirdi. Dunford, ABD'nin Irak'taki tüm operasyonlarının Irak'la yapılan anlaşmalar çerçevesinde icra edildiğini de kaydetti.

Yorumlar (0)