"Türkiye'ye karşı koruyacağız diye söz vermedik"

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Asla Suriyeli Kürtlere sonuna kadar orada kalıp onlara bağımsız bir devlet kuracağız diye söz vermedik. Onlara, Türkiye'ye karşı koruyacağız diye söz vermedik" açıklamasını yaptı.

DÜNYA 08.12.2019, 22:45
"Türkiye'ye karşı koruyacağız diye söz vermedik"

ABD Savunma Bakanı Esper, Kaliforniya'da düzenlenen Reagan Ulusal Savunma Forumu'nda Rojava, Suriye ve Irak'taki durumlar hakkında konuştu.

"Suriyeli Kürtlere söz vermedik"

Esper, DAEŞ'e karşı mücadelede için Suriye'de kaldıklarını belirterek, "Suriyeli Kürtlere asla sizi 70 yıldır NATO müttefiği olan Türkiye'nin saldırılarına karşı koruyacağız diye söz vermedik" ifadelerini kullandı.

"Onlarla, DAEŞ'e karşı savaşta birlikte mücadele ettik"

"Suriye'den askerlerinizi çekmekle Kürtlere ihanet ettiğinizi düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya Esper, "Taktik açıdan bu hissiyatı taşıyoruz. Onlarla, DAEŞ'e karşı savaşta birlikte mücadele ettik kan döktük. Fakat uzaktan baktığınızda biz ortak çıkarlar için orada bulunduk. Elbette DAEŞ'in işgal ettiği toprakların büyük bölümünü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geri aldı ve çok savaşçı kaybettiler.” yanıtını verdi.

Suriye'de kalma sebeplerinin esasen DAEŞ'e karşı mücadele olduğunu kaydeden ABD Savunma Bakanı, "Ama asla Suriyeli Kürtlere, sonuna kadar orada kalıp onlara bağımsız bir devlet kuracağız diye söz vermedik. Onlara 70 yıldır NATO müttefiği olan Türkiye'nin saldırılarına karşı koruyacağız diye söz vermedik. Fakat halen de Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yakından çalışıyor ve müttefikliğimizi koruyoruz." dedi.

Türkiye'nin Rojava'ya yönelik operasyonunu hakkında konuşan Esper, "Biz Türkiye'nin kendi konumunu zarara sokan bir pozisyona girdiğini düşünüyoruz. Suriye'nin kuzeyine yönelik saldırısının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Çünkü DAEŞ'lilerin hapishanelerden kaçmasına ve bölgede kaosun doğmasına neden oluyor" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)