Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni açıklama

Antony Blinken, Joe Biden yönetiminin ülkemize F-16 savaş uçağı satışı hususunu, İsveç'in NATO'ya katılımına bağlamadığını, bu satışın ABD'nin de menfaatine olduğunu fakat her iki hususun da en kısa sürede ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

DÜNYA 30.05.2023, 22:58
Türkiye'ye F-16 satışı: ABD'den yeni açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsveç'in Lulea şehrinde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısı yaptı. 


(Blinken)

"Ayrı hususlar"

ABD'nin ülkemize F-16 savaş uçağı satışının, İsveç'in NATO'ya katılımının onaylanmasıyla ilişkili olduğuna dair iddialarla ilgili Blinken, şu sözleri sarf etti:

"İsveç'in NATO'ya katılımı ve F-16 savaş uçakları farklı hususlar. Fakat her ikisi de bizim düşüncemize göre, Avrupa güvenliği bakımından hayati öneme sahip. Bu sebeple hem Macaristan'ı hem de Türkiye'yi, İsveç'in NATO'ya üyeliğini mümkün olan en kısa zamanda onaylamaya davet ediyoruz. İsveç'in artık hazır durumda olması için çok daha fazla vakte gerek yok. Yönetimimiz, F-16 savaş uçakları ile ilgili olarak çok açık ve nettir. Türkiye'nin NATO'nun kritik bir mensubu olarak F-16 savaş uçaklarına sahip olmasının, NATO'nun en yüksek standartlarında faaliyette bulunması ve diğer bütün müttefiklerle tamamen beraber çalışabilir olması için çok önemli olduğu kanaatindeyiz. Bu, ABD'nin menfaatinedir ve bu sebeple bunu gündeme getirdik.



"Kongre bağımsızdır"


Biz, iki hususu ilişkilendirmediğimiz halde, biz derken ABD Başkanı Biden yönetiminden bahsediyorum, bazı Kongre mensuplarının İsveç'in NATO'ya üyeliğini F-16 savaş uçaklarındaki ilerlemeye bağladığı da aynı derecede doğrudur. Kongre tümüyle bağımsız ve eşit bir hükümet organıdır. Bu tarz kararlarda onların oyları ve sesi tabii ki çok büyük bir öneme sahiptir. Fakat bizim için her ikisi de mümkün olan en kısa zamanda ilerlemelidir."

Yorumlar (0)