Türkiye üçlü görüşmeyi erteledi, ABD'den açıklama geldi

Rasmus Paludan'ın Kuran-ı Kerim yakma eyleminin ardından tepki gösteren Türkiye, şubat ayında yapılması planlanan üçlü görüşmeyi erteledi. Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü görüşmesinin ertelemesine ilişkin ABD'den ilk kez açıklama geldi.

DÜNYA 28.01.2023, 11:09 Hakan Öksüz
Türkiye üçlü görüşmeyi erteledi, ABD'den açıklama geldi

Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, 21 Ocak'ta Stockholm'de ve dün de Kopenhag'da Kuran-ı Kerim yakma eylemi gerçekleştirdi. Paludan'ın polis korumasında yaptığı Kur'an-ı Kerim provokasyonları, Türkiye ile İsveç arasındaki gerilimi artırdı. Türkiye, NATO üyelik süreci devam eden İsveç ve Finlandiya ile yapılacak üçlü görüşmeyi askıya aldı. 

John Kirby: "Görüşmelerin tarafı değiliz"

ABD, söz konusu görüşmelerin askıya alınması ile ilgili açıklamada bulundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu görüşmelerin tarafı olmadıklarını vurguladı. 

Türkiye'nin güvenlik endişelerinin farkında olduklarında değinen John Kirby, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini en güçlü şekilde destekleyen ülkelerden biriyiz. Bununla birlikte Türkiye ile aralarında yaşanan anlaşmazlıklara müdahil olamayız. Sorunları kendi aralarında görüşerek halletmeliler." ifadelerini kullandı. 

Stockholm'de Türkiye'nin İsveç Büyükelçiliği yakınlarında polis koruması eşliğinde Kuran-ı Kerim yakan Rasmus Paludan, diplomatik krize neden oldu. Türkiye, söz konusu provokasyona izin veren İsveç'i kınadı. 

Şubat ayında yapılacak üçlü görüşme ertelendi

Üçlü Muhtıra kapsamında söz veren İsveç'in, yükümlülüklerini yerine getirmediği kaydedildi. İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'un Türkiye ziyareti iptal edildi. Şubat ayında yapılması planlanan üçlü görüşmenin de daha ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi.

Yorumlar (0)