Türkiye'nin sınır dışı ettiği yabancı DEAŞlılar ülkelerinde yargılanacak

Fransa'dan bir kaynak, Türkiye'nin sınır dışı edeceği Fransız vatandaşı DEAŞlıların yargılanacağını açıkladı.

DÜNYA 11.11.2019, 16:08
Türkiye'nin sınır dışı ettiği yabancı DEAŞlılar ülkelerinde yargılanacak

AFP'nin temasa geçtiği kimliğini vermek istemeyen Fransız bir yetkili, Türkiye'nin sınır dışı edeceği Fransa vatandaşı DEAŞlıların yargılanacağını, bu kişilerin büyük kısmının kadınlardan oluştuğunu bildirdi. Aynı yetkili, Türkiye'nin sınır dışı ettiği DEAŞlıların bazısının uzun süredir Türkiye'de bulunduğunu, bir diğer kısmının ise Türkiye'ye yakın zamanda geldiğini bildirdi.

Fransız yetkili, Türkiye'nin sınır dışı ettiği 11 kişinin yargılamasının sivil mi yoksa askeri mahkemelerde mi yapılacağına henüz karar verilmediğini açıkladı.

"Sınır dışı işlemi gizlilikle yapılıyor"

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yine AFP'ye konuşan başka bir kaynak ise, 2014 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde çokça DEAŞlının Türkiye tarafından hâlihazırda iade edildiğini, fakat bu iadelerin oldukça sesiz bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi. Kaynak, “Cihatçılar ve aileleri, düzenli olarak Fransa’ya geri gönderiliyor ve uçaktan iner inmez tutuklanıyor. Bu işlem genellikle gizli bir şekilde yapılıyor. Bununla ilgili haberler ya çıkmıyor ya da olup bittikten çok sonra yayımlanıyor” ifadelerini kullandı.

Almanya da 10 DEAŞlıyı kabul edecek

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan konuşan bir yetkili, Türkiye'nin sınır dışı işlemi uyguladığı 10 Alman vatandaşının üçünün erkek, beşinin kadın, ikisinin de çocuk olduğunu belirtti. Bakanlık sözcüsü, sınır dışı edilen kişilerin DEAŞ üyesi olup olmadıklarını henüz tespit edemediklerini, ancak kimliklerinin tespiti için çalışmaların devam ettirildiğini bildirdi.

Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye tarafından sınır dışı edilen 10 Alman'ın Almanya vatandaşı olduğu için ülke topraklarına geri dönmesine engel olamayacaklarını açıkladı.

Yorumlar (0)