"Türkiye'nin bizden uzaklaşmaması çıkarımıza"

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmaması çıkarımıza" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 20.11.2019, 14:47
"Türkiye'nin bizden uzaklaşmaması çıkarımıza"

Türkiye'nin NATO'da çok önemli bir partner olduğunu belirten Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmamasının Avrupalıların çıkarına olduğunu kaydetti.

Delfi haber portalına açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, NATO'ya yönelik tartışmaları değerlendirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, NATO'nun tarihteki en başarılı savunma ittifakı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
''NATO Avrupa-Atlantik güvenliğini 70 yıldır sağlıyor ve sağlamaya da devam edecek. Rusya'nın Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı olarak ilhak etmesinden sonra NATO hızla değişen uluslararası güvenlik ortamına adapte oldu. Son aylarda stres testi yaşadığımız ve güvenlik politikası konusundaki zorlukların bugün on yıl öncekinden farklı olduğu doğru, fakat NATO’yu stratejik olarak geliştirmek için hepimize görev düşüyor.''

"Türkiye, NATO'da çok önemli bir partner"

Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekâtı'nın sorulması üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suriye'nin kuzeyindeki durumun yoğun olarak uğraştıkları bir konu olduğunu vurgulayarak, ''Bu sebeple şu anda NATO Dışişleri Bakanları ile görüşmemiz iyi. Şu anda Ankara ile farklılıklar mevcut fakat NATO'da da çok önemli bir partner olan Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmaması bizim çıkarımızadır.'' ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ''NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti'' ifadesinin hatırlatıldığı Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, aksine NATO'yu güçlendirecek bir mekanizmanın yararlı olacağını düşündüğünü dile getirdi.

NATO'yu ikame edecek bir yapı yerine NATO'yu daha da güçlendirecek ve Avrupai bir yapıya ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sözlerini şu şekilde tamamladı:
''Tabii ki Avrupa kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk almalı. O nedenle güvenlik politikasında iş birliğini güçlendirmek doğru bir karar fakat bu NATO'nun yerine geçecek bir yapı değil aksine NATO'yu tümüyle güçlendirecek bir yapı olmalı.''

Yorumlar (0)