"Türkiye ile ateşkes konusunda anlaştık"

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını belirtti. 

DÜNYA 17.10.2019, 20:44 18.10.2019, 01:18
"Türkiye ile ateşkes konusunda anlaştık"

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalar yaptı.

ABD ve Türkiye'nin Suriye'de ateşkes için anlaştığını ifade eden Pence, "Barış Pınarı Harekatına 120 saatliğine ara verilecektir" dedi.

İşte Pence'in açıklamaları:

"ABD Başkanı Donald Trump Türkiye'ye müzakere çağrısında bulundu. Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, ABD ve Türkiye ateşkes için anlaşmıştır. Barış Pınarı operasyonuna ara verilecektir. YPG 120 saat içerisinde çekilecek. Türkiye'nin 20 millik alandan çekilmesini sağlayacak. Türkiye ile karşılıklı bir anlaşma var. Kobani halkına karşı bir hamle yapılmayacak."

ABD, YPG'nin güvenli bölge dışına çıkarılmasını sağlayacak. Daha sonra Türkiye operasyonu tamamen sona erdirecektir."

"Anlaşmada ateşkesin sağlayacağı bir kuralda ABD'nin Türkiye'ye yaptırım yapmayacak ve bulunan yaptırımlar geri çekilecektir. Amerika, Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarına karşıdır. Trump da bunu net bir şekilde ifade etmiştir. Trump'ın sözlerinde dürüstlük bunu da yansıtıyor. İki ülke şimdi bu konuda çalışma yapacak. YPG'nin güvenli bölgeden geri çekilmesi konusunda kolaylaştırma rolünü uygulayacağız."

"Yaptırım gelmeyecek"

"YPG güvenli alandan çekilecektir. Barış Pınarı Hareti, YPG'nin çekilmesinden sonra duracaktır. Yaptırımlar geri çekilecek. Yeni yaptırımlar olmayacak."

"YPG'nin çekilmesi sağlanacak"

"Amacımız önümüzdeki 120 saat içinde (YPG'nin) çekilmesini sağlamak. Bu başlamış durumda. YPG, bize bölgeden çıkma güvencesi verdi. Suriye'nin sınırında güvenlik sağlanacaktır. Ateşkes anlaşmasına ek olarak Türkiye ve ABD, Kuzey Suriye'de DEAŞ'şın faaliyetlerini durdurmaya karar vermiştir. Bunun içinde tutuklama tesisleri dair anlaşmalar vardır. ABD ve Türkiyi'ye kırılgan insan hakları, özellikle etnik din topluluklarını korumak için ortak karar almıştır."

"Erdoğan'ın barışçıl bir adım atmasına oldukça minnettarız. 5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdik. Bu anlaşma sonucu birçok hayat kurtarılacak."

Pompeo: "Tüm dünyadaki liderlerde bunu dile getiriyor. Bu ateşkes ile daha güvenli bir ortam ortaya çıkaracaktır."

Görüşme 4 saatten fazla sürmüştü

Erdoğan ve Pence bugün Suriye konusunda Ankara'da toplamda 4 saatten fazla süre baş başa ve heyetler arası görüşme yapmıştı.

Yorumlar (0)