Türkiye, Fransa ve İtalya'dan ortak karar

İtalya Başbakanı Draghi, Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, "İtalya, Fransa ve Türkiye arasındaki grubu yeniden işler duruma getirme yönünde karar aldık. Yakın dönemde üç ülke olarak görüşeceğiz." dedi.

DÜNYA 24.03.2022, 22:19 26.03.2022, 11:43
Türkiye, Fransa ve İtalya'dan ortak karar

Başbakan Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin çok iyi geçtiğini kaydederek İtalya, Fransa ve Türkiye olarak iş birliği platformunu yeniden işler duruma getirmeye karar verdiklerini ve yakın zamanda üç ülkenin bir görüşme gerçekleştireceğini dile getirdi.

NATO Liderler Zirvesi, AB Liderler Zirvesi ve G7 Liderler Zirvesi'ne iştirak etmek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan Draghi, G7 ve NATO'daki temaslarını İtalyan medyasına değerlendirdi.

NATO Liderler Zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile bir görüşme yapan Draghi, basın mensuplarının bu görüşmenin nasıl geçtiğine yönelik sorusu üzerine, "Çok iyi geçti. Seneler içinde oluşturulan ve ardından kesintiye uğrayan iş birliği platformlarından biri de İtalya, Fransa ve Türkiye arasındaki gruptu. Bunu yeniden işler duruma getirme yönünde karar aldık. Yakın dönemde üç ülke olarak bir görüşme gerçekleştireceğiz." yorumunda bulundu.

"Uçuşa yasak bölge mümkün değil"

Ukrayna'ya açtığı savaş sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımların Rus ekonomisine zarar verdiğini ifade eden Draghi, bunun NATO Zirvesi'ndeki bütün katılımcıların oy birliği ile gerçekleştirilen bir değerlendirme olduğunu belirtti.

İtalya Başbakanı, Ukrayna hava sahası üzerinde 'uçuşa yasak bölge' isteğine ise ne AB'nin ne de NATO'nun dahil edilmesinin 'asla mümkün olmadığını' sözlerine ekledi.

Rus lider Putin'in enerji satışı ödemelerinde rubleye geçme planı da sorulan Draghi, "Bu aslında bir sözleşme ihlalidir. Bu durumu mevcut sözleşmelerin ihlali olarak nitelendiriyoruz." cevabını verdi. 

Draghi, yapılan toplantılarda Çin ile ilgili konuların konuşulup konuşulmadığı üzerine sorulan bir soruya ise "Çin'i hedef alan herhangi bir kınama olmadı. Tam tersine Pekin'in barış sürecine katkıda sunacağı ümidi var." yanıtını verdi. 

Emmanuel Macron: Erdoğan ile çalışacağız

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Erdoğan ile Ukrayna'da ateşkesin tesisi ve kalıcı barışı sağlayacak anlaşma hususunda çalışacaklarını ifade etti. Macron, bunun ilerleyen günlerde yapılması için bakanların hususa dair çalışma yapacağını kaydetti.

Yorumlar (0)