Türkiye FETÖ okullarını devraldı

Türkiye Maarif Vakfı, Etiyopya’da FETÖ'ye ait okulları devraldı.

DÜNYA 03.07.2019, 17:11
Türkiye FETÖ okullarını devraldı

Türkiye Maarif Vakfı (TMV), Etiyopya’nın doğusunda bulunan tarihi Harar şehrinde Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) ait okulları teslim aldı. 

TMV Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Cihad Demirli, TMV Etiyopya Direktörü Levent Şahin ve TMV Afrika Bölge Koordinatörlüğü Uzman Yardımcısı Bilal Yıldırım’ın yer aldığı heyet, örgütün Harar şehrinde 'Rainbow Derneği' ismiyle kurduğu ve içerisinde anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitimin sağlandığı kampüsü devraldı.

Etiyopya Sivil Toplum Kuruluşları Ajansının denetiminde bulunan ve terör örgütü ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle TMV’ye devrine karar verilen okullara çok sayıda yerel ve federal yetkilinin gözetiminde girildi. FETÖ'cü yöneticiler, halka okulun satılacağı, çalışanlara da işten çıkarılacakları yönünde bilgi verdi. Ayrıca yöneticilerin, teslimden önce okulları terk ettiği öğrenildi.

TMV heyeti, halk temsilcileri ve çalışanlarla görüşerek bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

Yaklaşık 8 dönümlük bir arazi üzerine kurulu kampüste anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinin verildiği binaların yanında henüz faaliyete geçmemiş bir de hastane binası yer alıyor.

"Diğer okulların teslimine ilişkin çalışmalar devam ediyor"

TMV Mütevelli Heyeti Üyesi Demirli, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın sonunda bu okulları almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. 

Etiyopya’da ilk teslim alınan okulların Harar’daki okullar olduğunu kaydeden Demirli, diğer şehirlerdeki okulların teslimine ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Vakfın 33 ülkede, 272 okulu, Afrika’da ise 20 ülkede 127 okulu bulunduğunu belirten Demirli, Etiyopya’nın Türkiye için büyük önem taşıdığını, bu nedenle gelişmenin onur verici olduğunu söyledi.

Demirli, "Okulun öncelikle Etiyopya ve Hararlılara daha sonra da iki ülke halkının birbirini daha iyi tanımasına vesile olmasını umuyoruz." diye konuştu.

Okul sayesinde mevcut olan tarihi bağların daha da güçleneceğini aktaran Demirli, şehirde restore edilen Osmanlı Konsolosluğu binasının kültür merkezi olarak faaliyet göstereceğini bildirdi.

6 FETÖ okulu daha mevcut 

FETÖ’nün Harar’daki okullarının dışında biri 15 Temmuz darbe girişiminden sonra faaliyete geçen toplam 6 okulu daha var. 

Diğer bir yandan, eski FETÖ okulu çalışanlarının, geçen yıl vergi kaçakçılığı ve yardım paralarındaki yolsuzluk üzerine okul yöneticileri hakkında yaptığı suç duyurusuna yönelik federal polis soruşturması da sürüyor. 

Hayır kurumu çatısı altında bağışlarla kurulan okulların, 2009 ve 2017 yılında ülke yasalarına aykırı şekilde şahıs şirketlerine satışı gerçekleşti.

Örgüt, devri önlemek için 2017 yılında okulların isimlerini değiştirdi ve Alman vatandaşlığı bulunan FETÖ’cüleri şirkete ortak yaptı. Ayrıca, diplomaları Türk Büyükelçiliği tarafından doğrulanmayan ve öğretmen olduğu şüpheli çok sayıda kaçak Türk vatandaşını da ülkede çalıştırmaya başladı. 

FETÖ, okulları 'Alman yatırımcılara' devrettiği şeklinde Etiyopya medyasında propaganda yapnış, geçen sene Almanya’da kendisine bağlı bir kurum üzerinden Etiyopya’daki okullar için verdiği iş ilanıyla kendi yalanını ortaya çıkarmıştı. 

Yorumlar (0)