Türkiye'den BM'ye PKK ayarı!

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Rauf Alp Denktaş, PKK'nın BM tarafından tanınma ya da meşruiyet arayışlarına yönelik hiçbir hareketin Türkiye tarafından onaylamayacağını bildirdi. Denktaş, Genel Sekreter'in son raporunda, PKK'nın elindeki ve kontrol ettiği alanlardaki çocuklara uyguladığı korkunç muamelelerin gözler önüne serildiğine de dikkat çekti.

DÜNYA 03.08.2019, 08:41 03.08.2019, 09:04
Türkiye'den BM'ye PKK ayarı!

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Rauf Alp Denktaş, PKK'nın BM tarafından tanınma ya da meşruiyet arayışlarına yönelik hiçbir hareketin Türkiye tarafından onaylamayacağını bildirdi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Rauf Alp Denktaş, "Türkiye, PKK'nın işlediği suç ve ihlallerin belgelenmesini takdirle karşılıyor ancak teröristlerin (BM tarafından) tanınma ya da meşruiyet arayışlarına yönelik hiçbir hareketi onaylamayacaktır." dedi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından sunulan ve 20 ülkedeki savaş ve silahlı çatışma ortamlarında devlet dışı aktörler ile devletler tarafından çocuklara yönelik 24 binden fazla ihlal, şiddet ve cinsel şiddet olaylarını belgeleyen 'Silahlı Çatışmar ve Çocuklar' raporunu ele aldı. 

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Rauf Alp Denktaş, konseyde yaptığı açıklamada, rapordaki bulguların oldukça endişe verici olduğunu kaydetti.

"Çocuklara uygulanan korkunç muameleleri gözler önüne seriyor"

Denktaş, Suriye'deki krizden en fazla çocukların etkilendiğini ve rejimin yanında terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin çocuklara yönelik ihlallerinin de raporda belgelendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"PYD/YPG hiç şüphesiz Suriye'de faaliyet gösteren DEAŞ, El-Kaide, El-Nusra ve diğer terör örgütleriyle aynı taktikleri kullanıyor, bu gruplardan farklı tutulmaması ve en az bu guruplar kadar kınanması gerekiyor. Genel Sekreter'in son raporu, PKK'nın elindeki ve kontrol ettiği alanlardaki çocuklara uyguladığı korkunç muameleleri gözler önüne seriyor."

"Varlığı ve eylemleri hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılamaz"

Denktaş, söz konusu raporun YPG'nin Suriye'deki çocukları alıkoyarak özgürlüklerinden mahrum bıraktığını gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin tahminlere göre PKK'nın çoğu Kürt 700 çocuğu kaçırdığını belirten Denktaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye, PKK'nın işlediği suç ve ihlallerin belgelenmesini takdirle karşılıyor ancak teröristlerin (BM tarafından) tanınma ya da meşruiyet arayışlarına yönelik hiçbir hareketi onaylamayacaktır. Biz, işte bu nedenle BM'nin, INTERPOL tarafından kırmızı bültenlerle aranan ve General Mazloum Abdi olarak bilinen PKK'lı terörist Ferhat Abdi Şahin ile eylem planı imzalamasını kınadık. Aradan cımbızla seçip çıkarmak bir seçenek olamaz. PYD/YPG/PKK elinde 40 binden fazla kişinin kanının olduğu bir terör örgütüdür ve bir terör örgütü muamelesi görmelidir, varlığı ve eylemleri hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılamaz."

'Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar' raporu 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin 'Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar' raporunda, terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'de okulları mühimmat deposu olarak kullandığı, en fazla çocuk savaşçının ise örgüt içinde yer aldığı bildirildi. 

Raporda yer alan savaş ve çatışmaların meydana geldiği 20 ülkede, okul ve hastanelere binden fazla saldırı gerçekleştirildi. Suriye, 225 saldırı ile okul ve hastanelere en fazla saldırı düzenlenen ülkelerin başında yer aldı. Saldırıların çoğunu rejim ve destekçileri düzenlerken, terör örgütü YPG/PKK da 2 okula saldırı gerçekleştirdi.

DEAŞ, ülkede bulunan diğer silahlı gruplar ve DEAŞ karşıtı koalisyon da okul ve hastanelere saldırı düzenledi. 

Suriye'de 24 okul ve hastane, askeri faaliyetler için kullanılıyor. YPG/PKK da 14 okulu mühimmat deposu olarak kullandı.

2018 yılında Suriye'de en fazla çocuk savaşçı, SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK tarafından kullanıldı. Suriye'de belirlenen 806 çocuk savaşçıdan 313'ü örgüt bünyesinde bulundu. 

SDG bünyesindeki çocuk savaşçıların yüzde 40'ını kız çocuklarının oluşturduğu tespit edildi. Bunlardan 20'sinin 15 yaşının altında olduğu, 119 kız çoğunun ise aktif olarak çatışmalara katıldığı belirlendi. 

Özgür Suriye Ordusu 170 çocuğu, El Nusra bağlantılı Heyet Tahrir Şam 187 çocuğu savaşçı olarak kullandı.

Yorumlar (0)