Türkiye'den BM'de 'savaşı derhal durdurun' çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırıların 28’inci gününde tahliyeler de Rus bombardımanı da devam ediyor. Ukrayna ordusu büyük bir direniş örneği göstererek topraklarını ve halkını savunurken Rusya, yaptırımlar arasında sıkışmış durumda. ABD, Ukrayna’nın kazanma ihtimalinin bulunduğu yönünde sinyaller vermeye başladı. Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Ukrayna'daki savaşın ivedilikle durdurulması çağrısında bulundu.

DÜNYA 23.03.2022, 17:37 24.03.2022, 01:50
Türkiye'den BM'de 'savaşı derhal durdurun' çağrısı

Rusya-Ukrayna savaşının 28’inci gününde saat saat yaşananlar…

00.42 - Rusya'nın Ukrayna'ya 'insani yardım' tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde reddedildi. 

00.24 - Ukrayna: 4 bini aşkın Gülaypole ve Mariupol sakini gün içerisinde tahliye edildi.

23.03 - ABD basını: Zelenskiy, Biden'dan Abramovich'in yaptırımlardan muaf tutulmasını istedi.

22.34 - ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Çin'in Rusya'ya askeri destekte bulunduğunu görmedik.

21.24 - ABD: Rus ordusu Ukrayna'da 'savaş suçu' işliyor.

21.12 - Birleşmiş Milletler'den 'Ukrayna-Rusya savaşı Afrika ve Orta Doğu'da gıda krizine sebep olabilir' uyarısı.

20.41 - İngiltere, G7 ve NATO toplantılarında Putin'e baskının artırılmasını amaçlıyor.

19.10 - Zelenskiy, Fransız Parlamentosu'na hitap etti ve Putin'e yönelik baskıların artırılmasını istedi. 

Türkiye: Savaş derhal sona ermeli

19.03 - Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Ukrayna'daki savaşın ivedilikle durdurulması çağrısında bulundu.

18.34 - Avrupa Birliği, Ukraynalı sığınmacıları kabul eden üye ülkeleri destekleyecek.

17.42 - Putin ile Almanya Şansölyesi Scholz Ukrayna'daki son durumu görüştü.

Putin'in özel temsilcisi istifa etti

17.37 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, nükleer silahın, savaşın doğasını değiştireceğini söyleyerek, Rusya'ya "nükleer savaşı kazanamazsın" uyarısını yaptı.

17.34 - Rusya, Ukrayna'ya saldırıları sebebiyle 16 Eylül'den sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taraf olmayacak.

17.33 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, yarın düzenlenecek olan NATO Liderler Zirvesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Ukrayna’nın NATO üyeliği meselesinin, zirvenin gündeminde yer almayacağını açıkladı.

17.07 - Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Sürdürülebilir Kalkınma Özel Temsilcisi Anatoliy Çubays'ın istifa ettiği aktarıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Çubays'ın kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını dile getirdi.

BM: "Ukrayna'da 977 sivil hayatını kaybetti"

17.01 - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından gelen açıklamada, Ukrayna'daki mülteci kriziyle ilgili çeşitli kaynaklardan toplanan veriler paylaşıldı. Birleşmiş Milletler, Ukrayna - Rusya savaşında en az 977 sivilin Ukrayna'da yaşamını yitirdiğini, 1594 sivilin yaralandığını, saldırılardan sonra 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu devletlere geçtiğini açıkladı.

16.46 - Avrupa Birliği, savaştan etkilenen çiftçilere 500 milyon avroluk destek verileceğini açıkladı.

16.39 - Yarından itibaren Western Union üzerinden Rusya'ya para transferi yapılmayacak. 

16.38 - Belarus hükümeti, ülkedeki Ukraynalı diplomatların sayısını azaltacak.

16.37 - Biden: "Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanma olasılığı ciddi bir küresel tehdit."

16.36 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: "Biz, her türlü tehdide karşı Ukrayna'ya destek vereceğiz. NATO üyeleri, Rusya'nın tehdidine karşı daha çok savunma yatırımı yapmalıdır. Kimyasal silah kullanımı ise asla kabul edilemez. Yarınki zirvede daha fazla yaptırım kararı alarak caydırıcılığımızı korumalıyız. Ayrıca ilk aşama olarak Slovakya, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan'a daha fazla asker konuşlandıracağız. Öte yandan yarınki zirvede Ukrayna'nın üyeliğine dair bir konu konuşulmayacak. Ukrayna'ya destek olmak bizim için önemli ancak NATO-Rusya arasında topyekun bir savaş da başlatamayız."

15.44 - Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın ardından ülkedeki satışlarına devam eden Nestle, gelen baskılar karşısında dayanamayarak Rusya'daki satışların durdurulduğunu açıkladı.

15.43 - AB, doğal gaz depolarının 2022 kışına kadar doldurulmasını zorunlu kılan yasa tasarısını hazırladı.

15.35 - Almanya Başbakanı Scholz, Almanya'nın doğal gaz, petrol ve kömür konusunda Rusya'ya olan bağlılığını azaltmak istediklerini dile getirdi.

Rusya'dan Rus rublesi hamlesi

15.27 - Vladimir Putin, dost olmayan ülkelere (Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkeler) doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesi kullanacaklarını açıkladı.

14.50 - Rusya, karadan ve havadan füze saldırıları yaptıklarını açıkladı.

14.34 - Polonya, 45 Rus diplomatın "casusluk" suçlamasıyla sınır dışı edileceğini duyurdu.

14.20 - Kızılhaç Başkanı Maurer, Ukrayna halkının durumunu görüşmek için Rusya'ya gitti.

14.08 - Japon parlamentosuna hitap eden Zelenskiy, "Rusya'ya uygulanan yaptırım ve baskıların devam etmesini" talep etti.

13.51 - Avrupa Birliği (AB), Ukrayna-Rusya savaşından ve yüksek enerji maliyetlerinden etkilenen firmalara 400 bin avro kamu desteği verilmesine izin verdi.

Lavrov: "NATO, barış gücü yollarsa çatışmaya yol açar"

13.43 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, NATO'nun Ukrayna'ya barış gücü yollamasının NATO ile Rusya silahlı kuvvetleri arasında doğrudan çatışmaya neden olacağını açıkladı. 

13.14 - Avrupa Birliği (AB) devletlerinin liderleri, Ukrayna-Rusya savaşı, savunma ve güvenlik, enerji, dış ilişkiler, ekonomi ve Kovid-19 pandemisini içeren başlıkları görüşmek amacıyla yarın Brüksel'de bir araya gelecek.

Brüksel'de AB üyesi 27 devletin hükümet başkanlarının katılımıyla başlayacak olan AB Liderler Zirvesi, 2 gün boyunca devam edecek. AB Konseyi Başkanı Michel'in başkanlık yapacağı toplantıya, AB Komisyonu Başkanı von der Leyen de katılacak. G7 ve NATO zirveleri için Brüksel'de bulunan ABD Başkanı Biden da zirvenin ilk gününde yapılacak olan "Ukrayna" oturumuna katılacak.

13.09 - Kremlin Sözcüsü Peskov, "NATO ordusu ile ordumuz arasındaki muhtemel bir temas, onarılamaz ve zor sonuçlara yol açabilir" dedi.

13.08 - Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ukrayna’da NATO barış gücü konumlandırılması olasılığı ile ilgili "Bu oldukça tehlikeli ve pervasız bir karar olacaktır" açıklamasını yaptı.

Zelenskiy: "NATO'dan vazgeçmeye hazırız"

12.43 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın güvenliği garanti edilmesi halinde, NATO üyeliği isteğinden vazgeçmeye hazır olduğunu açıkladı.

12.25 - İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa dahil 10 farklı Avrupa ülkesinin ve AB'nin 2014 senesinden bu yana Rusya'ya karşı uyguladığı "silah ambargosu" bulunuyor. Ancak Rusya'nın ihracat verilerine göre 2014'ten bu yana Moskova hükümeti 346 milyon avroluk silah ihracatında bulundu. 

12.19 - Lviv'den siren sesleri yükselmeye başladı. Vatandaşlar, 1630 senesinde inşası tamamlanan Peter & Paul Kilisesi'ndeki sığınağa akın etti.

12.01 - Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ukrayna'nın Rivne şehri yakınlarında bulunan bir cephaneyi, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla vurduklarını açıkladı.

11.49 - Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Kiev hükümetinin sık sık fikir değiştirmesi sebebiyle iki ülke arasındaki müzakereler zorlaşıyor. Ukrayna'ya barış güçlerinin gönderilmesi, NATO ile Rusya arasında doğrudan çatışmaya sebep olabilir."

11.47 - Dün geceden bu yana Kiev'e düzenlenen saldırılarda 4 kişi yaralandı.

11.47 - Rusya'da kripto paralara olan taleplerde yoğun artış yaşanıyor.

Ruslar ağır kayıp veriyor

11.21 - Ukrayna, Rusya'nın şimdiye kadar 517 tank, 124 helikopter, 101 uçak ve 15 bin 600 askerini kaybettiğini açıkladı.

11.12 - Ukrayna-Belarus sınırı yakınlarındaki Çernihiv şehrindeki bir köprü, Rus askerleri tarafından havaya uçuruldu. 

11.02 - AB ülkelerinin Rusya'nın petrolüne uyguladığı ambargo sonrasında piyasada günlük 3,4 milyon varil Rus petrolünün riske gireceği ifade edildi.

10.59 - Rusya'nın Jakarta Büyükelçisi Vorobyova, Vladimir Putin'in G20 Zirvesi'ne katılacağını açıkladı. 

10.29 - NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Ukrayna-Rusya savaşı gündemiyle yarın toplanacak. NATO'nun Doğu Avrupa'daki duruşu da bu zirvede gündeme gelecek.

10.27 - Lviv, Rusların kara araçlarına karşı güçlendirildi. Siperler kazılarak içerisine kum torbaları dolduruldu ve demir bariyerler yerleştirildi.



28 günde 121 çocuk öldü

10.26 - Rusların saldırıları sebebiyle şimdiye kadar 167 çocuk yaralanırken 121 çocuk da hayatını kaybetti.

10.04 - Ukraynalı 15 yaşındaki Tenisçi Fedor Zalevsky, Anada Tenis, Dağ ve u Sporları Kulübü'ne mail atarak savaş döneminde Adana'ya sığınma talebinde bulundu. Ailesini de alarak Adana'ya gelen genç için burada ev tutuldu. Zalevsky, savaş bitene kadar Adana'da yaşayacak ve burada idmanlara katılacak.

10.02 - FBI, Rus bilgisayar korsanlarının ABD'deki enerji şirketlerine saldırı düzenleyebileceği şeklinde uyarılarda bulundu. 

09.42 - Ukrayna Devlet Tahliye Bölgesi Ajansı, Rusların Çernobil laboratuvarını yok ettiğine dair açıklamalarda bulundu.

05.20 – Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikolenko, Rusya tarafından abluka altında olan Herson kentinde halkın “insani felaketle” karşı karşıya olduğunu aktardı.

04.46 – Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Yermak, Rusya’nın savaşı durdurması için Çin’den destek beklediklerini dile getirdi.

04.16 – Rus ordusu Kryvyi Rih, Herson, Borispol ve Kiev kentlerine roketli saldırı düzenledi. Ukrayna ordusu, Luhansk bölgesindeki 24. Ayrı Mekanizma Tugayı’nı da vurdu.



03.49 – Ukrayna Sumi Valisi Dmitry Zhivitsky, hava saldırıları sonrasında büyük bir yangın çıktığını ve saatlerdir müdahale edildiğini bildirdi.

03.43- Rusya Federal Uzay Ajansı, Rusya’daki Plesetsk Uzay Üssü’nden Soyuz 2.1a roketi fırlattı. Bu roketin üzerinde Rusya’nın Ukrayna’ya gönderdiği tankların üzerinde yazan “Z” harfi yer aldı.

03.26 – Rusya’nın Ukrayna’ya gönderdiği sabotaj ekibi, Ukrayna sınırında kontrol noktasından geçmek isterken yakalandı. 

03.16- Zelenskiy, Rus ile müzakerelerin tartışmalı ve zor geçtiğini ifade etti.

Batı'nın Navalny'a olan desteği artıyor

02.09 – Avrupa Birliği, Rus Muhalif Navalny’ın mahkeme üyelerine hakaret ettiği ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 9 senelik hapis cezasına çarptırılmasını kınadı.

01.57 – Rusya Savunma Bakanlığı, bir gün içinde Ukrayna’daki 83 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

01.50 – Zelenskiy, bu hafta gerçekleştirilecek NATO, G7, AB zirvelerinde açıklama yapacak. Ukrayna Devlet Başkanı, bu zirvelerde “Rusya’ya yeni yaptırımların uygulanması” konusunda çabalayacaklarını ifade etti.

01.50 – Bir gün içinde 7 binden fazla Mariupol sakini tahliye edildi.



Rus askerleri, petrol tesislerini hedef aldı

01.11 – Rus ordusu, Lugansk’taki bir petrol işletme tesisini hedef aldı. Bombardımanın ardından tesiste yangın çıktı. 

00.59 – Pentagon Sözcüsü Kirby, Rusya’nın Ukrayna’da belirlediği hedeflerin neredeyse hiç birini elde edemediğini belirterek Ukrayna’nın bu savaşı kazanma ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

00.25 – ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Polonya Dışişleri Bakanı Rau ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü.

00.05 – Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın varlığı karşısında herhangi bir tehdit oluşması durumunda nükleer silah kullanacaklarını açıkladı.

00.05 – IMF Başkanı, Ukrayna’daki savaş sebebiyle bu seneki küresel büyümenin daha az olacağını aktardı.

Yorumlar (0)