Türkiye de dahil 100 ülkeden Taliban ve Afganistan hakkında ortak açıklama 

Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu 100 ülkeden Taliban ve Afganistan hakkında açıklama geldi. Yapılan açıklamada, Taliban’ın Afgan vatandaşlarının ülke dışına seyahat etmesine izin vereceği bildirildi.  

DÜNYA 30.08.2021, 11:56 31.08.2021, 16:53
Türkiye de dahil 100 ülkeden Taliban ve Afganistan hakkında ortak açıklama 

Taliban, Afganistan’dan ayrılmak isteyen bazı kişilere şimdiye kadar izin verse de halkın çoğunluğunun ülkeden çıkışını engellemişti. Afganistan vatandaşları da bu konuyu yabancı unsurlara taşımıştı. Bu konuyu çözmek isteyen yabancı unsurlar, Taliban ile anlaşmaya vardı. 

Türkiye’nin de içinde olduğu 100 ülkeden yapılan ortak açıklamaya göre Taliban, bundan sonraki süreçte Afganistan’dan ayrılmak isteyenlerin çıkışına izin verecek. Fakat bu, her Afgan vatandaşının ülkeden çıkabileceği anlamına gelmiyor. Yabancı unsurlar ve Taliban, bu konuda sınırlı bir anlaşmaya varmış durumda. 

Belirlenen anlaşmaya göre Afganistan’dan sorgusuz sualsiz ayrılacak kişiler iki gruptan oluyor. Birinci grup, Afganistan’da yaşayan yabancı uyruklu kişiler iken diğer grup ise yurt dışına çıkmak konusunda manisi bulunmayan Afgan vatandaşları. 



Yabancı unsurlar, özgürce seyahat edilmesi konusunda kararlı 

Yayınlanan ortak metinde, “Taliban’dan tüm yabancı uyrukluların ve ülkelerimize seyahat izni olan Afgan vatandaşlarının hareket noktalarına güvenli ve düzenli bir şekilde gitmelerine ve ülke dışına seyahat etmelerine izin vereceğine dair güvence aldık.” ibaresi yer aldı.  

Belirlenen Afganlar için seyahat belgeleri sağlanmaya devam edilecek ve Taliban’ın, bu kişilerin imzacı ülkelere seyahat edebileceklerine dair taahhüt verilmiş olunacak. Yabancı unsurların yayınladığı bu ortak bildiri sonrasında Taliban tarafından da “doğrulama” açıklaması geldi. 

Tahliyeler büyük oranda tamamlandı 

AB ülkeleri ve İngiltere, Taliban’ın kontrolü ele aldığı Afganistan’da 16 Ağustos’tan itibaren başlattığı tahliyeleri, ülkedeki güvenlik sorunları sebebiyle erken sonlandırmıştı. Taliban’ın hakim olduğu Afganistan’da, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin 15 Ağustos’ta ülkeyi terk etmesinin ardından Kabil Havalimanı’ndan tahliyeye başlayan AB ülkeleri, 31 Ağustos’ta bitmesi planlanan tahliye sürecisi bir süreliğine yarıda kesmek zorunda kalmıştı. 

Yorumlar (0)