TürkAkım projesi için tarih verildi

TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin ilk kolunun 1 Ocak 2020 tarihinde faaliyete geçirilmesi bekleniyor.

DÜNYA 26.07.2019, 13:54 26.07.2019, 14:14
TürkAkım projesi için tarih verildi

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya İş Konseyi 20. Toplantısı kapsamında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Novak, TürkAkım projesinin ilk kolunun 1 Ocak 2020 tarihinde faaliyete geçirilmesinin beklendiğini söyledi.

TürkAkım'ın, Rusya için Türkiye ile hayata geçirilen en önemli projelerden biri olduğunu vurgulayan Novak, "Projenin inşaatında son aşamaya geliniyor ve gelecek yıl Türkiye'ye doğrudan doğal gaz sevkiyatı başlayacak. Projenin takvim doğrultusunda ilerlemesi noktasında Türk ortaklarımıza müteşekkiriz." diye konuştu. 

"Projenin ikinci kolu Bulgaristan'dan geçecek"

TürkAkım’ın ikinci kolunun Yunanistan’dan değil, Bulgaristan’dan geçeceğini kaydeden Novak, "Projenin ikinci kolu Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan’dan geçecek. Doğrudan Bulgaristan’dan geçecek." dedi. 

Novak, projenin ikinci kolunun başlatılmasının Avrupa ülkelerindeki gaz aktarım altyapısının inşasına bağlı olduğunu bildirdi. Ayrıca, projenin Bulgaristan’a uzatılması yönündeki çalışmaların program doğrultusunda ilerlediğini de aktardı.

"Yol haritasına uygun biçimde gerçekleştiriliyor"

Bulgaristan’daki altyapı inşa süreçlerine ilişkin bir endişesi olup olmadığı sorusuna Novak, “Gazprom ile Bulgaristan Enerji Bakanlığı arasında bir anlaşma, yol haritası var. Proje yol haritasına uygun biçimde gerçekleştiriliyor.” karşılığını verdi. 

Novak, Avrupa'da doğal gaz tüketiminin artmasını beklediklerine dikkat çekerek, "Bunun nedeni hem talebin artması hem de Avrupa'da doğal gaz üretiminin düşmesi. Rus gazı rekabetçidir ve TürkAkım'ın Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatında en önemli rotalardan biri olmasını bekliyoruz." dedi. 

"TürkAkım'ın kapasitesinin artırılması mümkün"

Aleksandr Novak, Kuzey Akım 2 projesinde aksaklık yaşanması durumunda TürkAkım'ın kapasitesinin artırılabileceğine ilişkin, "Kuzey Akım 2'nin takvim doğrultusunda ilerlediğini düşünüyoruz. TürkAkım'ın kapasitesinin artırılması teorik açıdan mümkün. Bu tümüyle doğal gaz talebine ve böyle bir yatırımın geri ödeme sürecine bağlı. Avrupa'da doğal gaz tüketimine yönelik potansiyel yüksek ancak rekabet de var. Söz konusu rekabet içinde gerekli hacimleri temin etmeye hazırız." dedi. 

Yorumlar (0)