Türk üssü yok!

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye'de Türk askerî üsleri kurulduğuna dair haberleri yalanladı.

DÜNYA 28.09.2019, 16:54
Türk üssü yok!

Bölgedeki durumu değerlendiren Velid Muallim, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Fırat'ın doğusunda daimi üs bölgeleri kurulacağını açıklaması sonrası basında çıkan haber ve söylentileri değerlendirdi. Suriye'de bahsi geçen Türk üssünün kurulmadığını belirten Muallim, haberleri yalanladı. Muallim, "Bunlar söylenti ve yalandan ibaret. Buralar bizim toprağımız, bizim egemenlik alanımız ve egemenliğimizi koruyacağız" dedi.

Hulusi Akar açıklama yapmıştı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ağustos ayı içerisinde yaptığı açıklamada Fırat'ın doğusunda daimi devriye üs bölgeleri kurulacağını söyleyerek, "Kuzey Irak’takilere benzer olabilir. Yeri ve sayısı görüşmeler ilerledikçe netleşecek" demişti.

Güvenli bölge istikrarsızlık doğurur

Geçtiğimiz gün, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) buluşmasında konuşan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ABD ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturacağı güvenli bölgenin bu coğrafyada istikrarsızlık doğuracağını belirtmişti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu faaliyetleri için New York’ta bulunan Muallim, “Bu, bölgede kaos ve istikrarsızlık yaratır.” ifadelerinde bulundu. Daha önce Türkiye ve ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye sınırı boyunca güvenli bir bölge oluşturma konusunda anlaşmıştı.

Anayasa Komitesi oluşturulmuştu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 23 Eylül'de Suriye Anayasa Komitesinin oluşturulduğunu açıklamış, taraflarla görüştükten sonra komiteyi toplayacağını söylemişti. Suriye Anayasa Komitesinin en temel hedefi, 2011 yılında başlayan ve 8 yılı aşkın bir süredir devam eden Suriye iç savaşını bitirmek. 

Ulusal Diyalog Kongresi'nde alınan karar doğrultusunda, komitenin 150 kişiden oluşması, 50'şer kişinin rejim ve muhaliflerce belirlenmesi, son 50 kişilik listenin ise Suriyeli sivil toplum temsilcilerinden seçilmesi öngörülüyor.

Komitenin 30 Ekim'de Cenevre'de toplanması bekleniyor. Anayasa komitesinin çıkartacağı siyasi reformların Suriye'yi birleştirmesi umuluyor. Ayrıca reformların milyonları yerinden edip yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan iç savaşı sonlandırabilecek yeni seçimlerin anahtarı olduğu söyleniyor.

Yorumlar (0)