Türk temsilci dünyaya seslendi: Rejimin savaş suçlarına 'Dur' denmeli!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye yaşanan son gelişmeleri görüşmek için toplandı. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, "Milyonlarca sivilin hayatı bizim ortak sorumluluğumuzda. Artık bu konseyin 'Yetti' demesi gerekiyor. Konsey Esed rejiminin savaş suçlarına 'Dur' demelidir ve bu ülkenin uluslararası barış ve güvenliğe karşı olan tehdidini fark etmelidir." çağrısında bulundu. 

DÜNYA 29.02.2020, 09:05 29.02.2020, 09:09
Türk temsilci dünyaya seslendi: Rejimin savaş suçlarına 'Dur' denmeli!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İdlib'de Beşşar Esed rejimi unsurları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik düzenlenen hava saldırısının ardından toplandı. 

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. 

Sinirlioğlu, "İdlib'deki güvenli bölge içerisinde kendi askeri personelimizin güvenliğini sağlamak için askerler konuşlanmıştır ve bu bağlamda sivillerin korunmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ülke çapında bir istikrarın oluşması için çalışmaktadır. Bu Birleşmiş Milletler'in 2254 sayılı kararına uygundur." ifadelerini kullandı. 

"Rus heyetle görüşmelere devam ediyoruz"

Rusya ile diyalog sürecine devam edildiğini kaydeden Sinirlioğlu, "Aslında aynı gün Türk güçlerine karşı gerçekleştirilen saldırıdan sonra Rus heyetle görüşmelere devam ediyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Biz burada askeri güçlendirme çalışmalarımızı devam ettireceğiz. İdlib'in zavallı çocuklarını koruma bağlamında ahlaki bir sorumluluğumuz da var." dedi. 

"Saldırılar barış dolu bir süreci baltalıyor"

Sinirlioğlu, bütün güçlerin söz konusu gerilimden sorumlu olduğunu belirterek, "Sivilleri savunmasız bırakmak rejimin merhametine bırakmak olur. Dün gerçekleştirilen saldırılar Suriyeli masumları korkutmakta, Suriye muhalefetini hedef almakta ve barış dolu bir süreci baltalamaktadır." diye konuştu. 

"Türk askerleri bu pis savaşa çekilmek istenmektedir"

Milyonlarca Suriyelinin güvenlik ihtiyacı içinde olduğuna dikkat çeken Sinirlioğlu, "Bizim askerlerimiz masumların hayatlarını kurtarmak için kendi hayatlarını feda etmişlerdir. Türkiye insani yardımların yapılabilmesi için çalışmalarına devam etmektedir. Bu nedenle Türk unsurları hedef alınmaktadır. Türk askerleri bu pis savaşa çekilmek istenmektedir." dedi. 

"Doğrudan Türkleri hedef aldılar"

Sinirlioğlu, yıllardır muhalif güçlerin öldürüldüğünü ifade ederek, "Bu sefer doğrudan Türkleri hedef aldılar. Bazı uç sözleşmeli askerler bu farkı bilmiyor olabilirler ama bunu zor bir şekilde öğrenmek istiyorlarsa öğretiriz." açıklamasını yaptı. 

"Türkiye güvenliği tehdit altında olduğunda karşılık verecektir"

Türkiye'nin savaş istemediğini vurgulayan Sinirlioğlu, "Türkiye güvenliği tehdit altında olduğunda buna karşılık verecektir. Türkiye doğrudan bir askeri yüzleşmenin içine girmemek için elinden geleni yapmaktadır. Ancak uluslararası topluluğun milyonlarca masumun hayatını koruma sorumluluğu vardır. Biz sizlerden sorumluluk paylaşımı istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Konseyin artık 'Yetti' demesi gerekiyor"

Sinirlioğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) çağrıda bulunarak, "Milyonlarca sivilin hayatı bizim ortak sorumluluğumuzda. Artık bu konseyin 'Yetti' demesi gerekiyor. Konsey Esed rejiminin savaş suçlarına 'Dur' demelidir ve bu ülkenin uluslararası barış ve güvenliğe karşı olan tehdidini fark etmelidir. Eğer bu olmazsa Avrupa'da bölgede ve daha ötelerde de bu olayların etkisi yankılanacaktır. Şunu iletmek istiyorum. Hala Suriye temsilcisi utanmadan bize şunu söyleyebiliyor. Milyonlarca Suriyeli ve hatta evinden edilmiş çocukların terörist olduğunu söylüyor. Bu şahıs Suriye halkının temsilcisi olmamalıdır." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)