Tunuslu liderden BAE'ye: Satılık değiliz!

Bölge ülkelerinde kargaşa yaratmak isteyen BAE, ahtopot kollarından her birini bölgedeki bir ülkeye salmış durumda.

DÜNYA 06.07.2020, 09:51
Tunuslu liderden BAE'ye: Satılık değiliz!

Ağırlıklı olarak Mısır, Yemen ve Libya'ya odaklanan ancak coğrafi olarak kendisinden uzak Mağrip (kuzeybatı Afrika bölgesi) ülkelerinden Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya'da da yıkıcı ve istikrarsızlaştırıcı politikalar uygulayan Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Tunus'u karıştırmak için Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Sibsi'ye astronomik paralar teklif ettiği ortaya çıktı.

Astronomik para teklifi

Tunus'ta Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, BAE'nin (Birleşik Arap Emirlikleri) Nahda'yı Tunus siyasetinden uzaklaştırmak için ülkenin eski Cumhurbaşkanı El-Baci Kayid es-Sibsi'ye astronomik rakamlarda para teklif ettiğini açıkladı.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklamalarda bulunan Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından teklif edilen astronomik para teklifinin, vatanperver bir devlet adamı olarak El-Baci Kayid es-Sibsi tarafından reddedildiğini bildirdi.

Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, El-Baci Kayid es-Sibsi'nin BAE'nin para teklifini reddederek Tunus'un satılık olmadığını, bağımsız ve menfaatini bilen bir ülke olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Barışçıl devrimin Tunus'ta doğduğunu vurgulayan Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, Tunus'un dışarıya devrim ihraç etmediği gibi ithal de etmediğini belirterek, Tunus'un kendi yolunu seçtiğini ve kimseyi dışlamadığını, demokratik ve uzlaşmacı bir geçişi benimsediğini dile getirdi.

BAE, Suudi Arabistan ve Mısır...

Arap dünyasındaki devrim karşıtı güçlerin (Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır) geçtiğimiz 10 yıl boyunca Arap Baharı'nın yaşandığı tüm ülkelerdeki devrim hareketlerini engellemeye çalıştığını vurgulayan Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, bu ülkelerin, Tunus'taki vekilleri aracılığıyla Tunus'taki demokrasi hareketini baltalamaya çalıştığını ifade etti.

Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, bölgeyi karıştırmak isteyen ülkelerin, bu girişimleri boşa çıkınca bu kez de "Sibsi'ye yapılan para teklifinde olduğu gibi", başka yollara giriştiğini söyledi.

"Hayal kırıklığı yaşadılar"

Tunus'tan bir şey elde edemeyeceklerini anlayan bu güçlerin umudunu kestiği ve bu kez de Cezayir'e yöneldiklerini belirten Haruni, Cezayir içindeki güçlerle birlikte Tunus'taki demokrasi hareketini hedef almaya çalıştıklarını ama bu kez de Cezayir'den "Tunus'un istikrarı kırmızı çizgimizdir" cevabı alınca hayal kırıklığı yaşadıklarını anlattı. Haruni, ikinci girişimin ise devlet içinden geldiğini ve bunların Meclis içinde görülen devrim karşıtı sesler olduğunu dile getirdi.

Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni, "Ancak tüm bu çabalar da başarısız oldu. Tunus demokrasisi güçlü bir şekilde ayakta durdu. Çünkü Nahda Hareketi, Tunus'un ekonomik ve sosyal sıkıntıların üstesinden gelebilmek için ulusal birlik için çalıştı." diye konuştu.

Yorumlar (0)