Tunus "Yüzyılın Anlaşması"ndan endişeli!

Tunus yönetiminden yapılan açıklamada, Orta Doğu'da barış, Filistin halkının haklarının tanınmasından geçtiği vurgulandı.

DÜNYA 30.01.2020, 08:48
Tunus "Yüzyılın Anlaşması"ndan endişeli!

Tunus yönetimi, Orta Doğu'da adil, kapsamlı ve kalıcı barışın tesisinin Filistin halkının haklarının tanınmasından geçtiğini duyurdu.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminin, "Yüzyılın Anlaşması" ismini taşıyan 80 sayfalık sözde barış planının büyük bir endişeyle takip edildiği belirtildi.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Orta Doğu'da adil, kapsamlı ve kalıcı barış ancak Filistin halkının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin Devletini kurma ve kendi kaderini tayin etme hakkının tanınmasıyla tesis edilebilir. Kudüs'ün, tarihi ve hukuki statüsüne dokunulmaması gerekir. Tunus, meşru haklarını geri alma konusunda Filistin halkının yanındadır. Tunus, daha önce alınmış uluslararası kararlar çerçevesinde barış sürecinin yeniden başlatılmasını hedefleyen her türlü girişimi de desteklemektedir."

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, önceki gün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu yanına alarak Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenlemiş ve "Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Arap Birliğinin "1967 sınırları" kararı

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002 senesinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddettiklerini duyurmuştu.

Yorumlar (0)