Tüm yasaklar bitti: Başbakan karantinada, halk sokakta

İngiltere, Delta (Hindistan) varyantının sebep olduğu vaka patlamasına karşın normalleşmede son aşamaya girdi. Barlar ve gece kulüpleri açıldı, sinema, konser ve tiyatrolara katılım sayısındaki sınırlama kaldırıldı. İngilizler 19 Temmuz'a 'özgürlük günü' ismini verdi fakat Başbakan Boris Johnson karantinada...

DÜNYA 19.07.2021, 23:03 21.07.2021, 09:37
Tüm yasaklar bitti: Başbakan karantinada, halk sokakta

İngiltere'nin normalleşme tarihi olarak açıklanan ve Başbakan Boris Johnson'ın 'özgürlük günü' olarak nitelendirdiği 19 Temmuz'dan itibaren 1 metre olan sosyal mesafe kuralı ve yasal maske mecburiyeti kaldırıldı. Buna rağmen, özellikle toplu ulaşım gibi kalabalık yerlerde halen maske takılması öneriliyor.

Sınırlamaların kaldırılması çerçevesinde, iç ve dış mekanlarda bir araya gelecek insan sayısına dair kısıtlama da ortadan kalktı. Barlar ve gece kulüpleri açıldı, sinema, konser ve tiyatrolara katılım sayısındaki sınırlama kaldırıldı.

Büyük Britanya'da önlemler gevşetiliyor

İskoçya'da ise bugün itibarıyla COVID-19 (yeni tip koronavirüs) sınırlamaları 'sıfır seviye' düzeyine taşındı. Buna göre, evden çalışma mümkünse 9 Ağustos tarihine dek devam edecek. Maske mecburiyeti uygulaması ise toplu ulaşımda sürecek. Restoran ve barlar gece yarısına dek açık kalabilecek. Sarı listede bulunan ülkelerden gelen tam aşılı yolcular artık kendilerini tecrit etmek durumunda kalmayacak.

Diğer yandan, Kuzey İrlanda'da sınırlamaların gevşetilmesi için 26 Temmuz, Galler'de ise 7 Ağustos tarihi duyuruldu.

Vakalar artıyor

Başbakan Johnson ile Maliye Bakanı Rishi Sunak, 17 Temmuz tarihinde koronavirüs testi pozitif çıkan Sağlık Bakanı Sajid Javid ile temaslı oldukları gerekçesiyle 26 Ağustos tarihine dek karantinada kalacak. Ülkede 18 Temmuz tarihinde 54 bin 674 koronavirüs vakası tespit edilmiş, 41 kişi de yaşamını yitirmişti.

Bilim insanlarından uyarı mektubu

İngiltere Başbakanı Johnson, 12 Temmuz'da gerçekleştirdiği açıklamada, ülkeyi şimdi açmak için doğru dönem olduğuna inandığını ve şu an açılmanın kıştan çok daha iyi olduğunu belirterek dikkatli bir şekilde ilerlemenin önemine işaret etmişti. 

BMA (İngiliz Tabipler Birliği), Johnson'ın 19 Temmuz tarihinde COVID-19 sınırlamalarını kaldırma kararının, potansiyel olarak yıkıcı neticeler doğurabileceği uyarısında bulunarak bahse konu kararı 'sorumsuzluk' olarak nitelemişti.

Aralarında çok sayıda araştırmacı ve doktorun da yer aldığı 122 uluslararası bilim insanı, yayımladıkları mektupta, İngiltere'nin 19 Temmuz tarihinde COVID-19 sınırlamalarını kaldırma planını kınamış ve bunu 'tehlikeli ve etik dışı bir deney' olarak tanımlamıştı.

İngiliz hükümetinin Sağlık Danışmanı Chris Whitty de koronavirüs sebebi ile hastaneye yatış sayılarının haftalar içinde 'oldukça korkutucu' düzeylere ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.





















Yorumlar (0)