"Tüm sorumluluğu üstleniyorum"

Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayeti için "tüm sorumluluğu üstlendiğini" söyledi.

DÜNYA 26.09.2019, 13:07 26.09.2019, 14:14
"Tüm sorumluluğu üstleniyorum"

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Kaşıkçı cinayetinin kendi sorumluluğu altında yaşandığını belirtti. Suudi Arabistan Prensi, gelecek hafta yayınlanacak PBS belgeselinin sunucusu Martin Smith'e geçen yıl Suudi casusları tarafından gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin sorumluluğu altında olduğunu ve tüm sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Krallığın fiilî hükümdarı Muhammed bin Selman, İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'ndaki cinayet hakkında açıkça konuşmadı. CIA ve bazı Batılı devletler emrin Selman'dan geldiğini iddia etmiş fakat Suudi yetkililer Prens Selman'ın rolü olmadığını açıklamıştı.

İmajı zedelenmişti

Cinayet tüm dünyada büyük yankı bulmuş, Prens Selman'ın hem imajına hem de iddialı planlarına büyük darbe vurmuştu. Olayın hemen ardından, resmî kaynaklardan yapılan açıklamalara göre Kaşıkçı cinayetiyle ilgili tüm sorumluluk reddedilmiş, ilk inkârlardan sonra bazı devlet çalışanları yaptıkları eylemden dolayı suçlanmıştı. 

Skype üzerinden emir verilmişti

Suudi medyasında çıkan söylentilere göre, bir başsavcı, o dönemki istihbarat şefine Kaşıkçı'nın ülkesine geri dönebileceğinin uygun olduğunu söylemiş ancak baş müzakereci geri dönüşünün başarısız olduğu tartışmalarının ardından öldürülmesini istemişti. 

Eski bir kraliyet danışmanı olan Suud el-Kahtani'nin Kaşıkçı'nın katillerine Skype üzerinden emir verdiği ve operasyondan önce de gazetecinin faaliyetleri hakkında suikast ekibini bilgilendirdiği iddialar arasındaydı.

"3 milyon hükümet görevlimiz var" 

Gelecek salı yayınlanacak belgeselin sunucusu Martin Smith'in cinayetin Kahtani'nin haberi olmadan nasıl gerçekleşebileceği sorusuna Prens Selman "20 milyon insanımız 3 milyon hükümet görevlimiz var." cevabını verdi.

Üst düzey bir ABD yetkilisinin Reuters’e verdiği demeçte, Trump yönetiminin Riyad’ın "somut ilerleme" yapılabilmesi için cinayetin arkasındaki isimlerin araştırılması gerektiği yönünde baskı yaptığını söylemişti.

Bu baskılar neticesinde, 11 Suudi şüpheli gizli davada yargılanmış ancak sadece birkaç duruşma yapılmıştı. Bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu Prens Selman ve diğer üst düzey Suudi yetkililerin soruşturulmasını istemişti.

Transkriptler yayımlanmıştı

Bir Washington Post köşe yazarı olan Kaşıkçı, en son 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğunda görüldü. Cesedinin parçalandığı ve binadan çıkarıldığı bildirilmiş fakat kalıntıları bulunamamıştı.

Bu ayın başlarında medyada, Kaşıkçı'nın son anlarının ses kayıtlarının transkriptleri yayınlanmıştı.

İstihbarat tarafından ele geçirilen kayıtlarda, Suudi gazeteci ile 15 kişilik suikast ekibinin üyeleri arasındaki konuşmalar deşifre edilmişti. Öldürülmeden 10 dakika önce, kıdemli bir Suudi istihbarat subayı ve Prens Selman'ın koruması olan Maher Abdülaziz, Kaşıkçı'dan oğluna endişelenmemesi gerektiğini söylemesini istemişti.

Yorumlar (0)