Tulsa ziyaretinde konuşan Joe Biden: 'ABD için en büyük tehdit beyaz ırkçılıktır"

ABD Başkanı Joe Biden, 1921 yılında Tulsa şehrinde katledilen yüzlerce siyahi Amerika vatandaşı için düzenlenen anma törenine katıldı ve "Şu an ülkemize yönelik en ölümcül ve en büyük tehdit El Kaide veya DAEŞ değil, beyaz ırkçılıktır." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 02.06.2021, 08:20 02.06.2021, 18:05
Tulsa ziyaretinde konuşan Joe Biden: 'ABD için en büyük tehdit beyaz ırkçılıktır"

1921’de yüzlerce siyahi Amerikalı vatandaşın, Oklahoma eyaletine bağlı olan Tulsa şehrinde, beyazlar tarafından katledilmesinin üstünden tam 100 yıl geçti.

“Bu ayaklanma değil, bir katliamdır”

ABD Başkanı Biden, Tulsa'da düzenlenen anma törenine katılırken, ırkçılığa ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Siyahi vatandaşlara ait olduğu belirlenen bin 100 ev ve işyerinin yağmalandığı olayda resmi kayıtlara göre 39 kişinin, resmi olmayan kayıtlara göre ise 300’e yakın siyahi ABD vatandaşının öldürüldüğü, 183’ü ağır, toplamdai se 800 kişinin yaralandığı olayın meydana geldiği Tulsa’da yaşananları değerlendiren Biden, "Uzun bir süredir ülke tarihimizde olanlar sessizce dillendiriliyordu, karanlıkta örtbas ediliyordu. Fakat tarihin konuşulmaması, bu olayların yaşanmadığı anlamına gelmiyor. Karanlık, birçok şeyi gizleyebilir, fakat hiçbir şeyi silemez." sözlerine yer verdi.

Bunun bir ayaklanma değil, katliam olduğunu belirten Biden, “Tarihimizdeki en kötü olay değil ama tek değil” vurgusu yaptı. 

“En büyük tehdit beyaz ırkçılıktır”

100 yıl önce yaşananların günümüzü de etkilediğine dikkat çeken Joe Biden, "Ben bu göreve, sessizliği doldurmak için geldim. Sessizlikte yaralar daha da derinleşiyor. Ne kadar acılı olursa olsun, olayı andıkça yaralar iyileşiyor." sözlerini dile getirdi.

Irkçılığı "iç terör" olarak değerlendiren Joe Biden, "Bugün ülkemize yönelik en ölümcül ve en büyük tehdit El Kaide veya DEAŞ değil, beyaz ırkçılıktır." açıklamasını yaptı.

Tulsa’yı ziyaret eden ilk Amerika Başkanı

Joe Biden, 300’e yakın siyahi vatandaşın öldürüldüğü katliama ilişkin ABD Başkanlığından resmi olarak bir özür gerekip gerekmediğine yönelik soruyu cevapsız bırakırken, Tulsa’da yaşanan katliamdan kurtulanlara bir ziyaret gerçekleştirdi.ziyaret etti. Öte yandan Biden, Tulsa’ya gerçekleştirdiği bu ziyaretle Tulsa kentini ziyaret eden ilk ABD Başkanı olarak kayıtlara geçti.

“Düşük gelirliler ve azınlıklar için destek çalışmaları devam ediyor”

Biden, Tulsa ziyaretinde yaptığı konuşmada, ABD’de ırklar arasındaki gelir dengesizliğini azaltmak için bazı kararlar aldıklarını belirterek, planlanan çalışmalar kapsamında azınlıkların sahip olduğu girişimlere ilişkin federal maddi desteğin dışında dezavantajlı bölgelerin yapılandırılmasına yönelik 10 milyar dolarlık bütçesini anımsattı.

Ayrıca Biden, son dönemde ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin önerdiği ve bazı eyaletlerde siyahiler ile düşük gelirli kesimlerin oy kullanmasını zorlaştırmasına neden olduğu iddia edilen yasalara yönelik kurulan çalışma grubuna Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in önderlik edeceğini açıkladı.

Tulsa’da ne olmuştu?

Yorumlar (0)