Tsunami paniği: Birçok ülke tehdit altında

Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Tonga'da meydana gelen yanardağ patlaması, Japonya'da da tsunamiye sebep oldu. Patlamanın akabinde Tonga, Japonya, ABD, Şili, Kanada ve Yeni Zelanda için de tsunami uyarısında bulunulmuş, tsunamiler Tonga'daki tüm adaları vurmuştu.

DÜNYA 15.01.2022, 23:05
Tsunami paniği: Birçok ülke tehdit altında

Tonga'daki bir yanardağın dün itibarıyla aktif hale gelmesinin akabinde ülkenin güneyinde bulunan Amami Adası'nda 1,2 metreye ulaşan dev dalgalar görüldü.

JMA (Japonya Meteoroloji Ajansı), ülkenin güneybatısında bulunan adaların bir bölümünde, yüksekliği 3 metreye ulaşan tsunami görülebileceğine yönelik uyarıda bulunmuştu. 

Japonya'nın Pasifik Okyanusu'na komşu olan kıyılarında yüksekliği 1 metreyi aşmayan tsunamiler meydana geldiğini kaydeden JMA, bahse konu olaylarda can veyahut mal kaybı olmadığını belirtti.



Birçok ülke tehdit altında

Yetkililer, Japonya'nın kuzeydoğusunda Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 şiddetindeki depremin vurduğu bölgelerde ikamet edenlere deniz kenarından uzak durmaları yönünde çağrı yapmıştı.

Tonga'daki yanardağın aktif olmasından sonra gerçekleştirilen tsunami uyarılarının akabinde, Japonya Başbakanlık Ofisi'nde bir irtibat bürosu kuruldu.

Pasifik Okyanusu'nda yaklaşık olarak 170 adadan oluşan ülkenin başkenti Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyinde bulunan yanardağ, dün sabah saatlerinden beri gaz, buhar ve kül püskürtmeye başlamıştı.

Patlamanın akabinde Tonga, Japonya, ABD, Şili, Kanada ve Yeni Zelanda için tsunami uyarısında bulunulmuş, tsunamiler Tonga'daki tüm adaları vurmuştu.



Yorumlar (0)