Truss ulusa seslendi: Üç önceliğini açıkladı

İngiltere'nin çiçeği burnunda Başbakanı Liz Truss, ilk millete sesleniş konuşmasında üç önceliği olduğunu kaydederek, sağlık, enerji ve ekonomi alanlarındaki problemleri ele alarak çözüm üreteceğini vadetti.

DÜNYA 06.09.2022, 23:03
Truss ulusa seslendi: Üç önceliğini açıkladı

Truss, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildikten ve başbakan olarak atandıktan sonra Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın önünde ilk konuşmasını gerçekleştirdi.

Ülkesi için çok kritik bir dönemde başbakanlık görevini üstlenmekten dolayı onur duyduğunu ifade eden Truss, ülkeyi harika yapan şeyin tarafsızlık, girişim ve hürriyete olan temel inanç olduğunu dile getirdi.

Başbakan Truss, "Halihazırda Rusya-Ukrayna Savaşı ve pandemi sonrasının yol açtığı şiddetli global rüzgarlarla karşı karşıyayız. Şimdi ülkemizi geride tutan problemleri çözme vakti." dedi.

Evlerin ve yolların yapımına, ülke çapında büyük işlere, kasaba ve kentlere çok daha fazla yatırıma gereksinim duyulduğunu söyleyen Truss, ailelerin boynundaki ekonomik yükün de hafifletilmesi gerektiğini kaydetti.

"Üç önceliğim var"

Truss, ekonomiyi büyütebilmek için 'çok cesur bir planı' olduğunun altını çizerek, başbakan olarak üç önceliğinin olduğunu söyledi.

İlkinin, vergi oranlarının azaltılması ve reform yoluyla ekonomiyi büyütebilmek için cesur bir plan uygulamaya sokmak olduğunu belirten Truss, "Çok sıkı çalışmayı ödüllendirmek ve iş odaklı büyümeyle birlikte yatırımı artırmak için vergi oranlarını azaltmalıyız." ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı, ikinci önceliği olarak, "Putin'in savaşının yol açtığı enerji krizini de ele alacağım. Yüksek enerji faturalarıyla başa çıkmak ve ilerleyen dönemdeki enerji arzımızı güvenceye almak için hemen bu hafta harekete geçeceğim." şeklinde konuştu.

Üçüncü önceliğinin ise NHS'in (İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi) karşı karşıya kaldığı krizle başa çıkmak olduğunu dile getiren Truss, "İnsanların hekim randevusu almalarını ve gereksinim duydukları NHS hizmetlerine erişmelerini sağlayacağım." dedi.

"İngiltere halkı başaracak"

Truss, fırtına ne denli kuvvetli olursa olsun, İngiliz halkının çok daha kuvvetli olduğunu bildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İngiltere, işlerini başaran insanlarca inşa edildi. Hep beraber bu fırtınayı atlatabileceğimizi, ekonomimizi tekrar inşa edebileceğimizi ve parlak, modern İngiltere olabileceğimizi çok iyi biliyorum."

Ne olmuştu?

Boris Johnson, 7 Temmuz 2022'de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğini, başbakanlık görevini ise yeni lider seçilene dek sürdüreceğini duyurmuştu.

Johnson'ın istifasının akabinde iktidardaki Muhafazakar Parti mensuplarının gerçekleştirdiği oylama neticesi dün açıklanmış ve Liz Truss 81.326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak ise 60.399 oyda kalmıştı.

Böylelikle parti içindeki liderlik yarışından galip çıkan Truss, aynı zamanda İngiltere'nin yeni başbakanı olmaya da hak kazanmıştı.

Yorumlar (0)