Trump’tan Kuzey Kore’ye: Nükleer silahlardan kurtulun!

ABD Başkanı Donald Trump, “Kim’in, ülkesinin dönüşümünü nükleer silahlardan arınarak sağlama fırsatını değerlendireceğine ilişkin ümidimizi sürdürüyoruz.” açıklamasında bulundu.

DÜNYA 27.05.2019, 16:18 27.05.2019, 16:23
Trump’tan Kuzey Kore’ye: Nükleer silahlardan kurtulun!

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a, nükleer silahlardan arınarak ülkesinde değişim sağlaması için çağrıda bulundu.

Japonya’nın başkenti Tokyo’da 4 günlük resmi ziyaret kapsamında bulunan Trump, nükleer silahlarla yalnızca ‘kötü şeylerin’ gerçekleşeceğini belirtti ve Kuzey Kore lideri Kim’e ülkesindeki dönüşümü nükleer silahları ortadan kaldırarak sağlayabileceği konusunda çağrı yaptı.

Trump’ın bazı danışmanları, Kuzey Kore tarafından son yapılan füze denemelerinin Birleşmiş Milletler yaptırımlarını ihlal etmiş olabileceğini düşünüyor. Trump ise onlardan ‘farklı olarak’, Pyongyang ile olan diplomatik ilişkilerin canlı tutulmasını hedeflediğini söyledi.

“NÜKLEER SİLAHLARLA YALNIZCA KÖTÜ ŞEYLER OLUR”

"Kim'in, ülkesinin dönüşümünü nükleer silahlardan arınarak sağlama fırsatını değerlendireceğine ilişkin ümidimizi sürdürüyoruz. Nükleer silahlarla yalnızca kötü şeyler olur. O, bu durumu anlayan, çok zeki bir adam." değerlendirmelerinde bulunan Trump, Kuzey Kore’nin hem ekonomik alanda hem de diğer alanlarda büyük potansiyellere sahip olduğunu belirtti.

Japonya’nın yeni imparatoru Naruhito için gerçekleştirilecek olan törene katılmak üzere başkent Tokyo’yu ziyaret eden Trump, dün Twitter hesabından Kuzey Kore’nin kısa menzilli füze denemeleriyle ilgili bir paylaşımda bulundu ve bu paylaşımda, “Kuzey Kore, halkımın bir kısmını rahatsız eden küçük silahlar ateşledi. Ancak bunlar beni rahatsız etmedi. Lider Kim'in verdiği sözü tutacağına inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.

“ÇİN İLE ANLAŞMA YAPMAYA HAZIR DEĞİLİZ”

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile bir ticaret anlaşması yapmaya hazır olmadıklarını ifade etti. Fakat günün birinde iki ülkenin bir anlaşma imzalayabileceği ihtimalini açık bıraktığını da belirtti.

Çin ile olası bir ticaret anlaşması üzerine değerlendirmede bulunan Trump, “Anlaşma yapmak istiyorlar. Biz bir anlaşma yapmaya hazır değiliz.” dedi.

Trump, Çin’den on milyonlarca dolar gümrük vergisi aldıklarını ve bu vergileri artabileceğini kaydetti. Çin ile ileride iyi bir anlaşma yapılabileceğini düşünen Trump, gelecek ay Japonya’da gerçekleştirilecek G-20 zirvesinde Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile bir araya gelmeyi umduğunu da söyledi.

ABD-ÇİN TİCARET SAVAŞI

ABD Başkanı Donald Trump, 200 milyar dolarlık Çin ürünlerine yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini 8 Mayıs’ta yüzde 25’e yükselttiğini duyurmuş, Çin de buna misilleme olarak 60 milyar dolar değerindeki ABD mallarına yüzde 5 ile yüzde 25 gümrük vergisi getirildiğini duyurmuştu. Bu vergiler, 1 Haziran’da yürürlüğe girecek.

ABD- Çin ticaret savaşı, iki ülkenin birbirinden ithal ettikleri milyarlarca dolarlık ürünlere ilave gümrük vergisi getirilmesi ile başlamış, daha sonra bu savaş teknoloji şirketlerine de sıçramıştı.

Yorumlar (0)