Trump zorda! Kamuya açık oturumlar başlıyor

ABD'de Başkan Donald Trump'a yönelik azil soruşturmasında kamuya açık oturumların bugün başladığı ifade edildi. 

DÜNYA 13.11.2019, 09:27
Trump zorda! Kamuya açık oturumlar başlıyor

ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik eylül ayında başlayan ve bugüne kadar kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen azil soruşturmasında yeni bir dönem başlıyor. 

Kamuya açık oturumlar dâhilinde bugün ABD'nin 2006-2009 yıllarındaki Kiev Büyükelçisi William Taylor ve Dışişleri yetkilisi George Kent'in ifade vereceği bildirildi. Mayıs ayına kadar ABD'nin Kiev Büyükelçiliği görevini üstlenen Marie Yovanovitch ise cuma günü yapılacak kamuya açık oturumda konu hakkında konuşacak. 

Diğer yandan, Temsilciler Meclisindeki soruşturmayı yürüten Demokratlar, gelecek hafta yapılacak açık oturumda ifade verecek olan isimleri de duyurdu.  

Çarşamba günü ifade verecek isimler arasında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in yardımcılarından Jennifer Williams ve ABD'li üst düzey Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Alexander Vindman, ABD'nin eski Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker, Güvenlik Konseyi yetkilisi Tim Morrison salı günü, ABD'nin eski Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, Dışişleri Müsteşarı David Hale yer alıyor.

Azil soruşturması dâhilinde gelecek haftaki açık oturumların son günü olan perşembe günü ise eski Beyaz Saray Rusya uzmanı Fiona Hill ifade verecek. 

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında 25 Temmuz'da yapılan tartışmalı telefon görüşmesi, ABD Kongresindeki Demokratların Trump'a yönelik azil soruşturması açmasına neden olmuştu.

Trump'ın, Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'nın en muhtemel Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın oğlunu soruşturmasını istediği öne sürülmüştü. Trump ise Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş, "Zelenskiy ile ne konuştuğumun önemi yok. Birileri Biden'ı araştırmalı." ifadelerini kullanmıştı.

ABD basınındaki haberlerde, Trump'ın Ukrayna liderine, ancak Biden ve ailesini soruşturması durumunda yardım edeceğini söylediği belirtilmiş, Demokratlar, bu iddialar üzerine azil soruşturması başlatmıştı. Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımların askıya alındığını söylemişti.

Beyaz Saray ise görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında bir ilişki olmadığını savunmuştu.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu konu (azil soruşturması) hakkında her gün daha fazla şey öğrendikçe, şu anda olanların bir azil değil bir DARBE olduğu sonucuna varıyorum. Bu darbe, halkın gücünü, oylarını, özgürlüklerini, anayasal haklarını, dinlerini, askerlerini, sınırdaki duvarlarını ve ABD vatandaşı olarak tanrı vergisi vatandaşlık haklarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor." ifadelerini kullanmıştı. 

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın azil sürecine yönelik prosedürlerin resmileşmesini ve belirlenmesini öngören karar tasarısını 31 Ekim günü oylamıştı. Söz konusu tasarı, meclis üyelerinin 196 "hayır" oyuna karşı 232 "evet" oyu ile kabul edilmişti. Oylamaya dâhil olan Cumhuriyetçi vekillerden tasarıya karşı "evet" oyu çıkmaması dikkatlerden kaçmamıştı. 

Tasarının içeriği ne?

Demokratlar'ın kontrolündeki Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin öncülüğünde sunulan tasarı, azil sürecinin işleyişine ilişkin prosedürleri listeliyor.

Tasarıya göre, konuyla bağlantılı yetkililerin, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde halka açık ifadeler vermesi isteniyor. Öte yandan, azil sürecinde bulunan komiteler de açık ve kapalı oturumların kayıtlarını Temsilciler Meclisi Yargı Komitesine iletebilecek.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kabul edilen tasarıya tepki göstermişti. Trump, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin dökümünün okunması çağrısını yapmıştı. Azil soruşturmasını, "Amerikan tarihindeki en büyük cadı avı" olarak değerlendiren Trump, azil sürecinin piyasaları da etkilediğini belirtmişti. 

Beyaz Saray'dan tepki gelmişti

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

"Başkan Trump yanlış hiçbir şey yapmadı, Demokratlar da bunu biliyor. Nancy Pelosi'nin ve Demokratlar'ın bu gayrimeşru azil sürecine karşı delice takıntıları Başkan Trump'ı değil, Amerikan halkını incitiyor." ifadelerine yer verildi. ABD'nin silah satışları ve sağlık sistemi gibi sorunlarına odaklanılması yerine Demokratlar'ın bu süreçle vakit harcadığının ifade edildiği açıklamada, "Bugünkü oylama ile Pelosi ve Demokratlar, hukuki hakların kabul edilemez ihlallerini, Temsilciler Meclisi kurallarının içine gömmekten başka bir şey yapmamışlardır." değerlendirmesinde bulunuldu. Açıklamada, azil sürecine ilişkin, "Bu süreç adaletsiz, anayasaya aykırı ve temelinde Amerika'ya uygun değildir." 

Yorumlar (0)