Trump, "Yüzyılın Anlaşması"nı açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump, "Yüzyılın Anlaşması" planını salı gününe kadar açıklayacağını söyledi.

DÜNYA 24.01.2020, 07:21
Trump, "Yüzyılın Anlaşması"nı açıklayacak

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Beyaz Saray'a salı günü gerçekleştireceği ziyaretten önce "Yüzyılın Anlaşması" planını açıklayacağını kaydetti.

Florida'ya giderken uçakta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran ABD Başkanı Donald Trump, "Yüzyılın Anlaşması" olarak bilinen Ortadoğu Barış Planı'na ilişkin de açıklamalarda bulundu.

"İlk başta olumsuz tepki vereceklerine eminim"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun salı günü yapacağı ziyarete atıf yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Bu ziyaretten kısa bir süre önce bu planı (Yüzyılın Anlaşması) açıklayacağız. Filistinlilerle de kısaca görüştüm. Fakat zaman içinde onlarla da konuşacağız. Anlaşmada Filistinlilere birçok teşvik sunuluyor. İlk başta olumsuz tepki vereceklerine eminim ancak bu anlaşma onlar için aslında çok olumlu." ifadelerini kullandı.

Söz konusu anlaşmanın çok zor bir anlaşma olduğunu vurgulayan ABD Başkanı Donald Trump, "Anlaşmaları yapmayı severim. Bu da çok büyük ve gerçekten işe yarayacak bir anlaşma." diye konuştu.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın ABD yönetimiyle "Yüzyılın Anlaşması" planını görüşmek üzere 28 Ocak Salı günü Washington'da olacağı duyurulmuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" planı

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail-Filistin meselesine "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı iddia edilen "Yüzyılın Anlaşması" planının detayları netleşmese de uluslararası basında, anlaşmaya dair bazı bilgiler bulunuyor.

Haberlere göre, anlaşma, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi tamamen Filistinlilerin aleyhine maddeler barındırıyor.

Planda, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmiyor.

"Yüzyılın şamarı"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdiği planın, bazı ekonomik yardımların dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediği belirtiliyor.

İsrail'de bir yılı aşkın süredir devam eden koalisyon krizi sebebiyle "Yüzyılın Anlaşması" planının detayları henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.

Yorumlar (0)