Trump yönetimi ile Venezuela gizlice görüştü!

ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle yakın temas halindeki birinin, Venezuela Kurucu Meclisi (ANC) Başkanı Diosdado Cabello ile geçen ay Caracas'ta gizlice görüştüğü bildirildi.

DÜNYA 19.08.2019, 12:55 19.08.2019, 12:58
Trump yönetimi ile Venezuela gizlice görüştü!

ABD Başkanı Donald Trump yönetimine yakın bir kişinin, Venezuela Kurucu Meclisi (ANC) Başkanı Diosdado Cabello ile Caracas'ta bir araya geldiği kaydedildi. 

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkili, Associated Press (AP) ajansına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle yakın temas halindeki birinin, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan sonra en güçlü kişi olarak görülen Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello ile geçen ay Caracas'ta görüştüğünü ifade etti. 

Maduro'nun bu görüşmeden haberi olup olmadığı ise bilinmiyor. ABD'li yetkili, Washington yönetiminin hiçbir koşulda Cabello'ya destek verme veya Maduro'nun yerine geçmesinin önünü açma arayışında olmadığını aktardı. 

Maduro'nun üzerindeki baskıyı artırmak hedeflendi 

Söz konusu görüşmeyle Maduro yönetimi üzerindeki baskıyı artırmanın hedeflendiği bildirildi. 

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, konuya ilişkin henüz açıklamada bulunmadı. 

Venezuela'da sosyalist partinin önde gelen simalarından 56 yaşındaki Diosdado Cabello'nun hükümet ve güvenlik güçleri üzerinde etkisi olduğu belirtiliyor. Diğer bir yandan, ABD'li yetkililer, Cabello'yu yolsuzluk, uyuşturucu ticareti ve ABD'li bir senatöre ölüm tehditlerinde bulunmakla suçluyordu. 

Venezuela'da ne oluyor?

Venezuela şu anda en büyük ekonomik ve insani krizlerinden birini yaşıyor. Yirmi yıllık yetersiz ekonomik politikaların ardından enflasyon 2018’in sonunda yüzde 1 milyonu aştı ve üç milyondan fazla Venezuelalı, yedi çocuktan birini yetersiz beslenmeye mahkûm eden kıtlıktan kaçmak amacıyla ülkeyi terk etti.

Bu arada cinayet oranı, her 100 binde 80 kişiyi geçti. Böylece Venezuela, Latin Amerika’nın en tehlikeli ülkesi haline geldi. Yıllardır sık rastlanan büyük elektrik kesintileri, artık telafi edilemez seviyeler ulaştı. Durum gerçekten umutsuz ve ne yazık ki daha da kötüye gidebileceğine dair sinyaller var.

Ulusal Meclis, Juan Guaido’yu bu yılın ocak ayında geçici cumhurbaşkanı olarak atadı ve bu da Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya doğrudan bir meydan okuma oldu.  İç kriz olarak başlayan şey, çarpıcı bir şekilde tehlikeli boyutlara ulaştı. Guaido, o zamandan beri birkaç Batı ve Latin Amerika ülkesi ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklendi. Birçok kez halkı ve orduyu Maduro’ya karşı ayaklanmalara katılmaya çağırdı. 

Rusya, Caracas’ta askeri personel görevlendirerek Maduro’ya olan desteğini iki katına çıkardı. ABD yönetimi, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu meşru görmeyen, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido öncülüğündeki muhalifleri destekliyor. ABD Başkanı Donald Trump, Maduro’nun iktidarına son vermek için Venezuela topraklarına askeri müdahalede bulunmaya istekli olduğunu açıkça belirtti. Bu noktada herhangi bir yabancı askeri müdahale, ülkede tam anlamıyla bir kaos yaratabilir. Venezuela, 2001’de ABD tarafından işgal edilen Afganistan’ın kaderini paylaşabilir.

Yorumlar (0)