"Trump ve Ruhani'nin görüşmesini istiyoruz"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ABD Başkanı Trump ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin görüşmesini istediğini aktararak, "Görüşmenin gerçekleşebilmesi ve anlaşma yapılabilmesi için şartları oluşturduk." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 26.08.2019, 19:11
"Trump ve Ruhani'nin görüşmesini istiyoruz"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Biarritz kentinde düzenlenen G7 Zirvesinin üçüncü ve son gün oturumlarından sonra ABD Başkanı Donald Trump ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Zirvenin başlangıcında birçok beklentinin olduğunu ve liderlerin arasında birlik ortaya çıktığını belirten Macron, ABD'nin gelecek yıl G7'nin başkanlığını üstleneceğini belirtti. 

Macron, Trump ile cumartesi günü öğle yemeğinde yaptığı görüşme sayesinde birçok konuda mesafe katettiklerini söyledi.

"RUHANİ İLE TRUMP GÖRÜŞÜRSE..."

"İran'ın nükleer anlaşması konusunda yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği hususunda anlaştık. İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması gerekiyor ve bölgenin istikrarını tehdit etmemesi gerekiyor." diyen Macron, dün İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Biarritz'de yaptığı görüşmeden bir sonuç çıkmadığını ancak diyaloğu ilerlettiğini söyledi.

Macron, bu sabah telefonda görüştüğü Ruhani'nin ülkesinin çıkarlarına uygun olduğu sürece her siyasi liderle görüşmeye hazır olduğunu söylediğini belirtti.

"Ruhani ve Zarif'e söylediğim gibi, eğer Ruhani Trump ile görüşmeyi kabul ederse bir anlaşma bulunabilir. Gelecek haftalarda Ruhani ve Trump arasında bir görüşme olmasını istiyorum." açıklamasını yapan Macron, bu görüşmenin gerçekleşebilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

"Görüşmenin gerçekleşebilmesi ve anlaşma yapılabilmesi için şartları oluşturduk." ifadesini kullanan Macron, zirvede ticaret alanında kuralların değişmesi gerektiğine yönelik ortak iradenin oluştuğunu kaydetti.

"MÜZAKERE MASASINA DÖNMEK GÜZEL OLACAK"

İki ülke arasında gerginliğe yol açan ve Fransa'nın çoğu Amerikalı olan internet devlerine yönelik uyguladığı vergiyi hatırlatan Macron, G7 ülkelerinin internet devlerine vergi uygulanması için 2020'de OECD nezdinde bir çözüm bulma konusunda anlaştıklarını belirtti.

Macron, "Bir anlaşma sağlanabildi. OECD'de internet devlerine vergi uygulanması için çözüm bulunduğunda Fransa vergileri kaldıracak." ifadelerini kullandı.

Çin ile ABD arasında ticari alanda anlaşma sağlanması gerektiğini belirten Macron, Zarif ile Biarritz'de yaptığı görüşmeye ilişkin, "İran Dışişleri Bakanını Biarritz'e davet etmeye karar verdim ve bunu yapmadan önce (cumartesi akşamı) Devlet Başkanı Trump'ı bilgilendirdim ve kendisine 'bu benim fikrim' dedim. Bunu G7 adına yapmadım. Fransa olarak (İran ile) müzakere masasına dönmenin güzel olacağını düşündük." değerendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)