Trump vazgeçti! Nüfus sayımında sorulmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, 2020 yılında gerçekleştirilecek nüfus sayımına vatandaşlık sorusu eklenmesinden vazgeçti.

DÜNYA 12.07.2019, 10:14
Trump vazgeçti! Nüfus sayımında sorulmayacak

ABD Başkanı Donald Trump, 2020 yılında gerçekleştirilecek nüfus sayımına vatandaşlık sorusu eklenmesi yönündeki girişimlerini sonlandırdığını açıkladı.

Başkan Trump, Amerikan kamuoyunda tartışmalara yol açan vatandaşlık sorusu için ısrarcı olmaktan vazgeçti. 

Beyaz Saray'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, nüfus sayımına vatandaşlık sorusu eklenmesi yönündeki girişimlerini sonlandırdığını ancak diğer tüm yasal yolları kullanarak kimlerin Amerikan vatandaşı olup olmadığını belirleyeceklerini kaydetti.

"Bu çok komik"

Trump, "20 milyar dolar harcayıp nüfus sayımı yapıyoruz ama insanlara en basit olarak Amerikan vatandaşı olup olmadığını soramıyoruz. Bu çok komik." diye konuştu.

Konuyla ilgili Başkanlık Kararnamesi çıkarma yetkisine sahip olduğunu belirten Trump, bu yola şimdilik başvurmamayı tercih ettiğini söyledi. 

Yargı engeline takılmıştı

Başkan Trump, 2020 yılında gerçekleştirilecek nüfus sayımında, kesinlikle vatandaşlık sorusunu eklemek istediklerini açıklamış ancak konu yargı engeline takılmıştı.

Dava sürcei, ABD Yüksek Mahkemesine kadar gitmişti. Nüfus sayımına vatandaşlık sorusu eklenmesinin gerekçesinin net olmadığını bildiren mahkeme, bu sorunun uygun bulunmadığını kaydetmişti.

Adalet Bakanlığı da Yüksek Mahkemenin ilgili kararına uyacağını aktarmış, gelecek yıl gerçekleştirilecek nüfus sayımında katılımcılara vatandaşlık durumlarıyla ilgili herhangi bir soru sorulmayacağını bildirmişti. 

Diğer bir yandan, Trump'ın nüfus sayımına vatandaşlık sorusu eklenmesi hususunda bir Başkanlık Kararnamesi çıkarmayı planladığı ileri sürülmüştü. 

Nüfus sayımı anket formlarıyla yapılıyor

ABD'de nüfus sayımı her 10 yılda bir, ülke genelinde evlere posta yoluyla gönderilen anket formlarıyla gerçekleştiriliyor. Nüfus sayımını Ticaret Bakanlığına bağlı Nüfus İdaresi yürütüyor. 

2020 yılından itibaren nüfus sayım sürecinin, büyük ölçüde internet üzerinden yapılacağı ifade ediliyor.
 

Yorumlar (0)