Trump: Türkiye'ye adil davranılmadı

G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Japonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Trump, Obama döneminde Patriot savunma sistemleri alımı konusunda Türkiye'ye adil davranılmadığına dikkat çekti.

DÜNYA 29.06.2019, 08:44 29.06.2019, 08:49
Trump: Türkiye'ye adil davranılmadı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile iikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ana gündem maddeleri arasında S-400 gerilimi ve Suriye ile Münbiç'teki son gelişmeler vardı. Görüşme yaklaşık 40 dakika boyunca devam etti. 

"Her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var"

Görüşmenin başında açıklamada bulunan Erdoğan, Trump ile zirvede bir araya gelmelerini çok anlamlı bulduğunu belirtti.  

Erdoğan, "Şu anda 75 milyar dolarlık bir ekonomi ticaret hacmi noktasındaki zirveye doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, atacağımız adımlar var ama her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımız tabii birçok alanda dayanışmamızı adeta teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır." şeklinde konuştu.

"Obama, Patriot satışına izin vermedi"
 
ABD Başkanı Trump, görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Erdoğan ile tekrar bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Trump, ABD’den Patriot savunma sistemleri alımına ilişkin, Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadığını ileri sürdü. 

Bir gazetecinin Türkiye'nin S-400 savunma sistemini alması durumunda ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulayıp uygulamayacağını sorması üzerine Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı.” karşılığını verdi.

Trump, S-400 gerilimine ilişkin, “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz. (Türkiye'ye karşı) Adil olmak zorundasınız." dedi.

"Ticaretimizi dört katına çıkarmayı hedefliyoruz"

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu anımsatan Trump, “Türkiye ABD’nin dostu ve beraber harika işler yaptık ve büyük ticaret ortağımız. Bunu daha da büyüteceğiz. İkili ticaret hacmi 75 milyar dolar, çok az. 100 milyar doların çok üzerinde olması gerekir.” diye konuştu.

Trump, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gittikçe ilerlediğine işaret ederek, “Ticaretimizi dört katına çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin çok iyi üretimi ve ürünleri var. İlişkilerimiz askeri alanda da gelişiyor. Aynı zamanda bizden çok miktarda askeri alım yapılmasını bekliyoruz." dedi. 

Türkiye’yi ziyaret edeceğine dikkat çeken Trump, bu ziyaret için net bir tarih vermedi. 

Yorumlar (0)