Trump'tan Yemen tasarısına 3. kez veto

ABD Başkanı Donald Trump, Yemen'de yaşanan sivil kayıplar nedeniyle ABD'nin Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı silah satışını engellemeyi öngören tasarıyı üçüncü kez veto etti.

DÜNYA 25.07.2019, 08:55
Trump'tan Yemen tasarısına 3. kez veto

ABD Başkanı Donald Trump, Yemen tasarısını 'yanlış düşünülmüş ve zaman harcatan' bir girişim olarak değerlendirerek üçüncü kez veto etti. 

Veto kararına ilişkin yazılı açıklamada bulunan Trump, tasarının ABD'nin küresel rekabet yeteneğini zayıflatlatacağını ve ülkesinin Orta Doğu'daki müttefikleriyle kurduğu ilişkilere zarar vereceğini iddia etti. 

ABD'nin Yemen'de yaşanan sivil can kayıplar nedeniyle derin endişe duyduğunu ve savaşın sona ermesi için çaba harcadığını ifade eden Trump, şunları kaydetti:

"(Yemen'de) çatışmaların arkasındaki ana sebeblerden bahsetmeyen bu yanlış düşünülmüş ve zaman harcatan tasarı ile çözüme ulaşamayız. Kongre'yi, Yemen'deki sorunları müzakere yoluyla çözüme kavuşturma çalışmalarımızı desteklemeye davet ediyorum."

Kongre'nin vetoyu geçersiz kılması zor 

Temsilciler Meclisi, geçen hafta söz konusu tasarıyı üçüncü kez geçirerek Beyaz Saray'a gönderdi. Trump'ın üçüncü vetosunun ardından tekrar genel kurula giderek yeni bir oylama daha yapmaları gerekiyor.

Fakat Trump'ın veto hakkını geçersiz kılmak için 450 toplam oyun en az 300'üne ulaşmaları gerekiyor ve bu sayıya ulaşmaları zor görülüyor.

Ne olmuştu?

13 Mart günü ABD yönetiminin, Yemen'deki savaşa dahil olan ya da savaşı etkileyen tüm askeri unsurlarını 30 gün içinde geri çekmesini öngören yasa tasarısı, Senato'da kabul edilmişti.

Tasarı, ABD Başkanı Trump'ın Suudi Arabistan politikasına önemli bir karşı çıkış olarak değerlendirilmişti.

Söz konusu tasarıda, El Kaide ile savaşanlar hariç, Yemen'deki savaşa dahil olan ya da savaşı etkileyen tüm Amerikan askeri unsurlarının 30 gün içinde geri çekilmesi öngörülüyor.

Yemen'de Suudi Arabistan'a ABD yönetimi tarafından verilen destek uzun süredir Kongre'de tartışmalara yol açmıştı. Geçen aralık ayında Senato'da kabul edilen benzer bir tasarı, o zaman Cumhuriyetçilerin sayıca daha fazla olduğu Temsilciler Meclisinde reddedilmişti. 

Kasım ayında yapılan Kongre ara seçimlerinin ardından Senato ve Temsilciler Meclisi yenilenmiş, Yemen tasarısının yeniden gündeme geleceği bildirilmişti. 

Şubat ayında da ABD'nin Yemen'deki savaşta Suudi Arabistan'a verdiği askeri desteği kesmesini öngören ayrı bir yasa tasarısı, Temsilciler Meclisinde kabul edilmişti.

Yorumlar (0)