Trump'tan tartışmalı karar: Göçü 60 gün boyunca yasakladı!

ABD Başkanı Donald Trump, Yeşil Kart ile yapılan göçü 60 gün boyunca yasaklayarak tepki çeken bir karara imza attı.  

DÜNYA 22.04.2020, 11:23
Trump'tan tartışmalı karar: Göçü 60 gün boyunca yasakladı!

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işinden olan vatandaşların istihdamına öncelik tanıyacaklarını, bu yüzden ülkeye çalışmak için gelen göçmenlerin kabulünü 60 gün süreyle durduracaklarını bildirdi. 

Donald Trump, Covid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'da düzenlendiği günlük basın toplantısına katıldı. 

" Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda Amerikalılara öncelik vermiş olacağız"

Birçok ABD vatandaşının yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele sürecinde işsiz kaldığını ve devlet olarak bu insanların işlerini korumak zorunda olduklarını kaydeden Trump, dün akşam Twitter hesabından yaptığı "ABD'ye göçü askıya alacak bir kararname imzalayacağım" paylaşımına ilişkin açıklamada bulundu. 

Trump, "ABD'ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım. Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda Amerikalılara öncelik vermiş olacağız. Amerikan ekonomisi tekrar faaliyete geçtiğinde bu önemli bir konu olacak. Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur. Bu durum, 60 gün sürecek. Daha sonra yeniden değerlendirme yapacağız ve o dönemin ekonomik şartlarına bağlı olarak, gerekirse bu süreyi uzatacağız. Bu kararnamenin kapsamında sadece ABD'ye yerleşmeyi planlayan kişiler, başka bir deyişle Green Card (Yeşil Kart) sahibi olanlar olacak." ifadelerini kullandı. 

Kimler uygulamadan muaf tutulacak?

Yeşil Karta ilişkin kararnameyi bugün imzalayacağını aktaran Trump, ABD'ye belirli dönemler için gelen işçilerin bu durumdan etkilenmeyeceğini bildirdi.

Söz konusu kararnamenin dışında tutulanlar, tarım sektöründe çalışmak için ABD'ye geçici olarak gelen göçmenler ve "H-1B-Vizesi" ile kalan üst düzey eğitimli uzmanlar oldu. 

Trump, hangi durumda ABD'nin yeniden göçmen kabulüne başlayacağına yönelik ayrıntı vermedi. 

ABD, 1918 yılında İspanyol Gribi'nin etkili olduğu sırada Yeşil Kart ile ülkeye 110 bin göçmeni almıştı. İkinci Dünya Savaşı'nda bile Yeşil Kart uygulamasını devam ettiren ABD, bu dönemde 117 bin göçmeni kabul etmişti. 
 

Yorumlar (0)