Trump'tan Şi'ye destek!

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Salgın hastalıklarına karşı tüm ülkelerin makul şekilde önlem alması gerekiyor" derken, ABD Başkanı Donald Trump da, "İnanıyorum ki Şi Cinping’in liderliği altında Çin halkı şüphesiz salgınla mücadelede zafer kazanacak" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 07.02.2020, 09:59
Trump'tan Şi'ye destek!

Amerika Birleşik Devletleri'ne, Çin'deki salgın durumunu soğukkanlılıkla değerlendirmesi ve makul önlemler alması çağrısında bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin ile ABD arasında ticari konulardaki ayrılıkları da diyalog yoluyla çözmeyi umduklarını kaydetti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, telefonla görüştüğü ABD Başkanı Donald Trump ile Çin'deki yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını ve Çin ile ABD arasındaki ticaret anlaşmasını ele aldı." ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’in salgınla mücadelesine yönelik olumlu değerlendirmelerini takdir ettiklerini ve ABD ve Çin'in salgın konusunda yakın iletişimde olduğunu kaydetti. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, salgınla mücadelede alınan önlemlerin adım adım sonuç vermeye başladığını ve bunu yenmek için inanç ve kabiliyetlerinin tam olduğunu dile getirdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Salgın hastalıklarına karşı tüm ülkelerin makul şekilde önlem alması gerekiyor." diyerek, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) uzmanlarının, ülkelere aşırı tepki göstermemeleri çağrısını hatırlattı.

"ABD, virüsle mücadele önlemlerini makul şekilde düzenlemeli"

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Amerika Birleşik Devletleri’nin soğukkanlılıkla salgını değerlendirmesini ve salgınla mücadele önlemlerini makul bir şekilde düzenlemesini umuyoruz." diyerek, Çin ile ABD'nin yakın iletişimi sürdürebileceğini ve salgınla birlikte mücadele edebileceğini ifade etti.

Ticaret anlaşması

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin ile ABD arasında imzalanan birinci faz ticaret anlaşmasına ilişkin olarak da, bu anlaşmanın iki tarafın, aralarında farklılıklar bulunmasına rağmen karşılıklı eşitlik ve saygı ruhu temelinde diyalog ve müzakereyle kabul edilebilir çözüm yöntemleri bulabileceğini gösterdiğini söyledi.

Çin ve ABD’nin orta yolda buluşmasını beklediklerini kaydeden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin ile ABD'nin, ilişkilerini yeni yılda doğru yolda geliştirmeye yönelik beklentilerini dile getirdi.

Trump: ABD, Çin'in salgınla mücadelesini destekliyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump da Amerika'nın tüm gücüyle Çin’in salgınla mücadelesini desteklediğini vurgulayarak, uzman göndermek dahil her türlü yöntemle Çin'e yardım etmeye hazır olduklarını aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump, "İnanıyorum ki Şi Cinping’in liderliği altında Çin halkı şüphesiz salgınla mücadelede zafer kazanacak." ifadesini kullanarak, Çin ekonomisinin gelişeceğine inandıklarını ve salgınla mücadelede soğukkanlılıkla hareket edeceklerini kaydetti.

Çin, ABD'den "soğukkanlılık" istemişti

Çin Dışişleri Bakanlığı hafta içinde yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin’de salgının ortaya çıkmasından sonra aldığı önlemleri aşırı bulduklarını bildirmiş ve Amerika'ya soğukkanlılıkla hareket etmesi çağrısı yapmıştı.

NHC'den (Çin Ulusal Sağlık Komisyonu) gün içinde yapılan açıklamaya göre, Çin genelinde yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını sebebiyle ölenlerin sayısı 637’ye çıkmış, koronavirüs teşhisi konulan kişi sayısı 31 bin 161’e yükselmişti. NHC, bu sayının 4 bin 821’inin durumunun ağır olduğunu belirtmişti.

Yeni tip koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak 12 Aralık'ta Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta Vuhan'da bulunan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması olan 27 kişide daha "gizemli" hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı süresiz mühürlemişti.

Yorumlar (0)