Trump'tan Macron'a tepki: Çok aşağılayıcı!

ABD Başkanı Donald Trump, "NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söylemek çok aşağılayıcı." dedi.

DÜNYA 03.12.2019, 12:32 03.12.2019, 15:32
Trump'tan Macron'a tepki: Çok aşağılayıcı!

ABD Başkanı Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un NATO'ya ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

Trump, "NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söylemek çok nahoş ve aşağılayıcı. NATO hakkında böyle sözler söyleyemezsiniz." diye konuştu.

Hiçbir ülkenin NATO'ya Fransa kadar ihtiyaç duymadığını kaydeden Trump, "Fransa gibi bir ülkenin böyle bir açıklama yapması çok tehlikeli" dedi. Trump sözlerine "Macron ile iyi bir ilişkim var ancak kendisi bazen söylememesi gereken şeyler söylüyor." ifadesini kullandı.

"Türkiye, Bağdadi operasyonunda çok yardımcı oldu"

Trump, Türkiye iyi ilişkilere sahip olduklarını belirterek, "Yeterince uzun süre sınırlarında kaldık, artık sınırlarından çekildik. İyi iş çıkarıyorlar." dedi. 

Terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'ye yönelik operasyonda Türkiye'nin çok yardımcı olduğunu aktaran Trump, "Daha iyisini yapamazdı, daha fazla destek veremezdi." şeklinde konuştu. 

Trump, F-35 meselesine ilişkin, "Türkiye, füzeleri ABD'den almak istedi ancak Obama onlara engel oldu. Bu yüzden onlar da Rusya'dan almak durumunda kaldı." açıklamasında bulundu. 

Macron ne demişti?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO'ya yönelik oldukça sert bir yorumda bulunmuştu. 

Macron, NATO'nun Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik ortak bir irade geliştirememesini ve ABD'nin ittifaka yönelik tutumunu, "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" şeklinde eleştirmiş ve Avrupa'nın NATO'ya bel bağlamak yerine Avrupa Birliği (AB) üzerinden adımlar atılması gerektiğini savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yıl dönümünden bir gün önce Berlin'de yaptığı açıklamada, "Eğer ülkeler NATO'ya ihtiyaç duyduğu kaynakları sağlamadan güvenlik yardımı alabileceklerine inanıyorsa, eğer taahhütlerine uymazlarsa, NATO etkisiz kalabilir ya da devri kapanabilir." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)