Trump'tan koronavirüs mesajı: Belki de doktor olmalıydım!

ABD'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının her geçen gün artarken Ulusal Bölge ve Kent Sağlık Görevlileri Derneği Başkanı George Roberts başkent Washington'da bilgilendirme toplantısı düzenledi. Başkan Donald Trump da "Belki de doktor olmalıydım" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 07.03.2020, 09:42 07.03.2020, 09:54
Trump'tan koronavirüs mesajı: Belki de doktor olmalıydım!

ABD Başkanı Donald Trump Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezini (CDC) ziyaret ederek yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı alınan tedbirlerle ilgili brifing aldı ve "Bu tür bir şeyin ne zaman patlak vereceğini bilemezsiniz. Ama virüsle ilgili her şeye hazırlıklıyız." ifadelerini kullandı.

Trump ve Sağlık Bakanı Alex Azar, ülkenin salgın hastalıklar ve de Covid-19 mücadelesindeki en önemli kurumlardan biri olan CDC'nin Atlanta'daki merkezini ziyaret ederek yetkililerle bilgi alışverişinde bulundu. 

Trump, Çin'de koronavirüs vakalarının duyulmasından 1 hafta sonra mümkün olabilecek her türlü önlemi aldıklarını söyleyerek, "Bu tür bir şeyin ne zaman patlak vereceğini bilemezsiniz. Ama virüsle ilgili her şeye hazırlıklıyız" şeklinde konuştu.

Paniğe gerek olmadığını ve insanların seyahat gibi konularda rahat davranmaları gerektiğini vurgulayan Trump, "Covid-19, tıpkı grip gibi, fiziksel olarak zayıf olan yaşlı insanları öldürüyor." ifadelerini kullandı.

Trump, Covid-19'u daha hafif atlatanların istatistiklere yansıtılmadığını bundan dolayı Covid-19'dan kaynaklanan ölüm oranlarının yüksek çıktığını savunarak, "Bu insanları görmüyoruz. Eğer bu insanlar hesaba katılırsa, istatistikler daha iyi olur. Çünkü birçok kişi iyileşiyor." diye konuştu. 

İnsanlarla virüs hakkında konuştuğunda, "Bu kadar çok şeyi nasıl biliyorsunuz?" sorusuna maruz kaldığını söyleyen Trump, "Belki de doğal bir yeteneğim vardır. Belki de başkan olmak yerine doktor olmalıydım. Benim amcam da Massachusetts Teknoloji Enstitüsünü (MIT) kazanmıştı ve süper dahiydi." şeklinde konuştu.

Bakan Azar da yaklaşık 4 milyon Covid-19 testinin gelecek hafta sonunda hazır olacağını kaydetti.

Vaka sayısı artıyor

Öte yandan yetkililer New York kentindeki vaka sayısını 33 olarak güncellerken, vaka sayısının daha da yükselmesinden endişe ediliyor. Başkent Washington yakınlarındaki Maryland eyaletinde de ilk kez Covid-19 vakaları tespit edildi.

Maryland Valisi Larry Hogan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Washington'a yaklaşık 1.5 saat uzaklıktaki Baltimore kentinde yaşayan 3 kişide Covid-19 olduğunun teyit edildiğini duyurdu. Hastaların virüsü deniz aşırı ziyaretleri esnasında kaptığı ve durumlarının iyi olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, koronavirüsle mücadele kapsamında, Ulusal Bölge ve Kent Sağlık Görevlileri Birliği Başkanı George Roberts, Washington'da bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek, "Bu yeni bir virüs ve her geçen gün yeni bir şey öğreniyoruz." dedi. Roberts, virüsten etkilenen tek bir kişinin hastalığı 2 ila 4 kişiye bulaştırma potansiyeli olduğunun altını çizdi.

Bu virüsün sadece insanları değil, bazı hayvanları da etkilediğini ve çok nadir olsa da hayvanlardan insanlara bulaşabileceğini kaydeden Roberts, Covid-19'da ölüm oranlarının yüzde 3,4 ile normal gripten yüksek olduğunu vurguladı. 

Son verilere göre ABD'de vaka sayısı 338 yükselirken hayatını kaybedenlerin sayısı da 14'e ulaştı. Virüs ölümlerinden California'da olan biri hariç hepsinin Washington eyaletinde olduğu aktarılıyor.

Yorumlar (0)