Trump'tan Hindistan'a 3 milyar dolarlık satış!

Amerika Birleşik Devletleri ile Hindistan, 3 milyar dolarlık savunma anlaşması imzaladı.

DÜNYA 25.02.2020, 12:47
Trump'tan Hindistan'a 3 milyar dolarlık satış!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkelerinin 3 milyar dolarlık Amerikan helikopteri ve diğer teçhizat satışını içeren bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

İki günlük resmi ziyaret için Yeni Delhi'de bulunan ve dün stadyumda 100 bin Hint'e hitap ederken silah satışına ilişkin bilgiyi paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile ortak basın açıklaması yaptı.

Ziyaretinin "verimli" geçtiğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, "ABD ve Hindistan, her zaman ortak değerler ışığında dost olmuştur." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, kapsamlı bir ticaret anlaşması elde etmeye odaklandıklarını kaydederek, hem ABD'nin hem de Hindistan'ın adil ve mütekabil ikili ticaret anlaşmalarının oluşturulmasında ilerleme kaydettiğini belirtti.

Dünkü stadyum konuşmasında dünyaya korku salan silahlardan Hindistan'a satılacağını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, karşılıklı iş birliğine yönelik kıymetli adımlar attıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bugün Hindistan'ın 3 milyar doları aşkın değerdeki, dünyanın en iyileri olan, Apache ve MH-60 Romeo helikopterlerini de içeren Amerikan askerî teçhizatını satın aldığı anlaşmalarla savunma iş birliğimizi geliştirdik. Bunlar, ortak savunma kapasitemizi artıracak."

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile terörle mücadele konusunda da mutabık kaldıklarının altını çizen ABD Başkanı Donald Trump, "Amerika Birleşik Devletleri, bu çabayı sürdürürken Pakistan ile de topraklarındaki teröristlerin üstüne gidilmesi konusunda verimli bir şekilde çalışıyor." ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Donald Trump, ziyarette güvenli bir 5G kablosuz ağ teknolojisinin önemine değindiklerini ve bu teknolojinin özgürlük, ilerleme ve refah için bir araç olmasına duyulan ihtiyacı da ele aldıklarını belirtti.

Hindistan'a gösterdiği misafirperverlik için minnettar olduğunu söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, "Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan'ın ortaklığı en güçlü döneminde." diye konuştu.

"Ortaklığımızın önemli yönü, savunma bağlarımızın güçlendirilmesidir"

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve heyeti ile Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan ortaklığının savunma ve güvenlik, enerji stratejik ortaklığı, ticaret veya halklar arasındaki bağlar gibi önemli yönlerini tartıştıklarını söyleyen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "Hindistan ve ABD arasındaki savunma bağlarının güçlendirilmesi ortaklığımızın önemli bir yönüdür. Hindistan ve ABD arasındaki özel ilişkinin en önemli temeli insanların temas kurmasıdır. Profesyoneller, öğrenciler, ABD'deki Hint diasporasının buna büyük katkısı var." şeklinde konuştu.

İç güvenlik anlaşmasının ABD ve Hindistan arasındaki iş birliğini daha da güçlendireceğine işaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "Biz (Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan) terör faillerinin suçu üstlenmelerini sağlama çabalarını destekledik." ifadelerini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hint kuvvetlerinin eğitim tatbikatlarının çoğunu Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri ile yaptığını da hatırlatarak, "Savunma üreticilerimiz birbirlerinin tedarik zincirlerinin bir parçası haline geliyor. Ülke güvenliğimizi artırmak ve uluslararası terörizmle mücadele etmek için iş birliğini artırıyoruz." dedi.

Ticaret bakanlarının ticaret konusunda olumlu görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, "(ABD Başkanı Donald Trump) İkimiz de heyetlerimizin bu ticaret görüşmelerine hukuki şekil vermesi gerektiği kararını aldık. Ayrıca büyük bir ticaret anlaşması için müzakereler açmayı kabul ettik." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)