Trump'tan DSÖ'ye: 30 günde reform yapmazsan parayı keserim!

ABD Başkanı Donald Trump, esaslı reformlar yapmaması durumunda Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) sağladığı fonları 30 gün sonra "kalıcı olarak" donduracağını bildirdi.

DÜNYA 19.05.2020, 09:17 19.05.2020, 09:21
Trump'tan DSÖ'ye: 30 günde reform yapmazsan parayı keserim!

ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a gönderdiği mektubu Twitter hesabı üzerinden yayınladı.

ABD Başkanı Trump, ülkesinin, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesi ve örgütün Çin ile ilişkilerini incelediğini kaydederek, bu araştırma neticesinde birçok sonuca ulaştıklarını belirtti. 

"DSÖ, kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti"

Trump, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Vuhan kentindeki durumu yeterince araştırmadığına dikkat çekerek, "DSÖ, 2019 Aralık ve hatta daha öncesinde Vuhan’da bir virüsün yayıldığına dair haberleri göz ardı etmiştir." ifadelerine yer verdi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 30 Aralık 2019 tarihinden itibaren Çin medyasında yer alan haberlere dayanarak yeni tip koronavirüs (Covid-19) hususunda kesinlikle bilgi sahibi olduğunu aktararak, "31 Aralık’ta Tayvanlı yetkililer, DSÖ ile virüsün insandan insana bulaştığına dair iletişime geçti. Ancak DSÖ bu kritik bilgiyi dünyanın geri kalanıyla paylaşmamayı tercih etti. Belki de bunun siyasi nedenleri vardı." açıklamasını yaptı.

"Pandemi ilan ettiklerinde artık çok geçti"

Trump, 3 Şubat günü Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin’e seyahat yasağı uygulanmaması yönünde açıklama yaptığını hatırlatarak, kuruluşun daha sonraki günlerde de yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yavaş yayıldığına ilişkin yanlış bilgiler aktardığına dikkat çekti. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 11 Mart günü yeni tip koronavirüsü (Covid-19) "pandemi" ilan ettiğini ancak bunun geç olduğunu belirten Trump, "Ancak o zamana kadar virüs dünya genelinde 114 ülkeye yayılmış, 4 binden fazla kişi ölmüş ve 100 binden fazla kişi enfekte olmuştu." ifadelerini kullandı. 

"DSÖ, Çin'in ırkçı davranışları konusunda yorumda bulunmadı"

Trump, 11 Nisan günü Afrikalı büyükelçilerin Çin Dışişleri Bakanlığına bir mektup göndererek, kendi vatandaşlarına karşı ayrımcılık yapıldığını bildirdiğini hatırlatarak, "Çin’in ırkçı davranışları konusunda DSÖ bir yorumda bulunmadı. Ancak Tayvan’ın sizin virüsü doğru şekilde ele almadığınıza dair haklı açıklamalarını ‘ırkçı’ olarak etiketlediniz." değerlendirmesinde bulundu.

Çin’in yeni tip koronavirüs (Covid-19) hususunda birçok delili gizlemeye çalıştığını vurgulayan Trump, örgütün buna rağmen Çin'i "şeffaf" olarak değerlendirdiğini ifade etti. 

"30 gün içinde esaslı reformalar yapılmaması halinde fonları durduracağız"    

Trump, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Çin’i yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kaynağına ilişkin bağımsız bir soruşturmaya müsaade etmeye çağırmadığını aktararak, "Bunların hepsinden de kötüsü, DSÖ’nün bundan daha iyisini yapabileceğini biliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) daha önceki salgınlar ile çok daha iyi mücadele ettiğine ilişkin örnekler veren Trump, Ghebreyesus'a yönelik şu açıklamaları yaptı:

"Sizin ve kuruluşunuzun bu pandemi döneminde birbiri ardına attığı yanlış adımlar, tüm dünyaya çok pahalıya patladı. DSÖ’nün önündeki tek yol, Çin’den bağımsız olduğunu gerçekten göstermesi. Yönetimim hali hazırda sizinle ne tür bir reform yapılması gerektiğine dair görüşmelere başladı. Ancak hızlı bir şekilde adım atılması gerekiyor. Boşa harcanacak zaman yok. DSÖ’nün gelecek 30 gün içinde esaslı reformalar yapmaması halinde, size sağladığımız fonları kalıcı olarak donduracağımızı ve DSÖ’ye üyeliğimizi gözden geçireceğimizi bildirmek, ABD Başkanı olarak benim görevim. ABD vatandaşlarının vergilerinin mevcut durumunda bariz bir şekilde ABD’nin çıkarlarına hizmet etmeyen bu örgüte gitmesine izin veremem."

Yorumlar (0)