Trump'tan bir Yahudi hamlesi daha

ABD Başkanı Donald Trump, Yahudiliğin sadece bir din olmadığını aynı zamanda etnik bir grup olduğunu ve Yahudilere karşı ayrımcılığı "temel insan haklarının ihlali" olarak tanıyan başkanlık kararnamesine imza attı. 

DÜNYA 12.12.2019, 01:14
Trump'tan bir Yahudi hamlesi daha

Beyaz Saray'da yapılan Hanukah kutlamalarına katılan Trump'a eşi Melania Trump, kızı Ivanka Trump ve Yahudi kökenli damadı Jared Kushner ile birçok Yahudi eşlik etti.

Trump'ın Yahudilerin dinî bayramı Hanukah kutlamasında yaptığı konuşmada, dün New Jersey eyaletindeki bir koşer marketinde silahlı saldırı meydana geldiğini belirterek, "Ne zaman ve nerede olurlarsa olsunlar antisemitik canavarları kahredeceğimize yemin ediyorum." şeklinde konuştu. 

İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanıma ve Golan Tepeleri'nde İsrail’in egemenliğini tanıma kararlarını anımsatan Trump, “Bunların hangisi daha önemli dedim. İran ile nükleer anlaşmadan çıkmanız hepsinden daha önemlidir dediler.” ifadelerinde bulundu.

Trump'tan yeni kararname

Trump burada antisemitizmi hedef alan bir başkanlık kararnamesini de imzaladı. 

Bu kararnameye göre, Yahudi kökenli öğrencilere antisemitik hareketlerde bulunan, İsrail'i boykot eden ya da bu davranışları engellemeyen üniversitelerden hükûmet desteği çekilebilecek.

Söz konusu kararname, Yahudiliği sadece bir "din" olarak değil, aynı zamanda bir "etnik grup" olarak tanımlıyor. Böylece Yahudilere karşı herhangi bir ayrımcılık temel insan haklarının ihlâli anlamına gelecek.

Trump'ın Yahudi kökenli damadı Jared Kushner'in ısrarıyla hazırlandığı belirtilen kararname, imzalanmadan önce ABD medyasında tartışılmış, bazı taraflar Trump'ın bu kararından duyduğu memnuniyeti dile getirmiş, bazıları da kararname ile ifade özgürlüğüne balta vurulduğunu öne sürdü.
 

Yorumlar (0)