Trump'tan Avrupa'ya İran tehdidi!

Donald Trump, Avrupa'yı İran'a karşı harekete geçmemesi durumunda, gümrük vergisi koymakla tehdit etti. Konuya ilişkin bir Avrupalı yetkili, "Güçsüz görünmek istemedik. Bu yüzden Trump'ın tehdidini sakladık." yorumunu yaptı.

DÜNYA 16.01.2020, 11:10
Trump'tan Avrupa'ya İran tehdidi!

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'a yönelik BM yaptırımlarının yeniden devreye girmesini sağlayacak "İhtilaf Çözüm Mekanizması"nı işletmemeleri durumunda, Avrupa ülkelerini, ithal araçlara yüzde 25'lik tarife uygulamakla tehdit ettiği belirtildi.

Washington Post gazetesinin Avrupalı diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Trump, İngiltere, Fransa ve Almanya'yı, İran'a yönelik BM yaptırımlarının geri getirilmesini tetikleyecek "İhtilaf Çözüm Mekanizması"nın devreye sokulmasından günler önce açık bir tehditte bulundu.

Washington, otomobillere yüzde 25'lik gümrük tarifesi uygulayabilir

Trump yönetimi, İran'a karşı söz konusu mekanizmayı devreye sokmamaları durumunda, Avrupa'dan ithal edilen otomobillere yüzde 25'lik gümrük tarifesi uygulayacağını kaydetti.

Avrupalı üst düzey bir kişi, Trump'ın tehdit mesajının Washington'daki büyükelçilikler yoluyla değil, doğrudan Londra, Paris ve Berlin'deki makamlara iletildiğini bildirdi.

İngiltere, Fransa ve Almanyalı yetkililer, Trump'ın tehdidinin ardından olayın basına yansıması durumunda "Washington'un yardakçısı" olarak görülmekten endişe duyulduğu için, karardan vazgeçme noktasına gelindiğini ifade etti.

"Güçsüz görünmek istemedik, bu yüzden Trump'ın tehdidini sakladık"

Konuya ilişkin değerlendirme yapan bir Avrupalı yetkili, "Güçsüz görünmek istemedik. Bu yüzden (Trump'ın) tehdidini sakladık." dedi. 

Haberde ifadelerine yer verilen Avrupa Konseyi Dış İlişkiler Araştırma Direktörü Jeremy Shapiro da, "Gümrük tarifesi uygulama tehditleri, mafyavari taktiklerdir. Müttefikler arasındaki ilişkiler, genellikle böyle işlemez." ifadelerini kullandı.

Nükleer anlaşma konusunun ayrıntıları

İran ile ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya (P5+1) arasında 2015'te, "Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı" bir anlaşmaya imza atmıştı.

Trump'ın göreve gelmesinden sonra Washington, anlaşmadan tek taraflı çekilerek, İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

İran yönetimi, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını bildirmişti.

Tahran yönetimi, yaptırımların kalkması ve menfaatlerinin temin edilmesi halinde yeniden anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu aktarmıştı.

Yorumlar (0)