Trump: Memnun değillerse gelmesinler!

ABD Başkanı Trump, düzensiz göçmenlerin kaldığı tesislerdeki olumsuz koşulları bildiren raporların kamuoyuna duyurulmasına sert tepki gösterdi. Trump, "Koşullardan memnun değillerse gelmemelerini söyleyin." dedi.

DÜNYA 04.07.2019, 10:53
Trump: Memnun değillerse gelmesinler!

ABD'ye Meksika sınırından yasa dışı yollardan girmeye çalışan düzensiz göçmenlerin dramı devam ediyor.

ABD-Meksika sınırında düzensiz göçmen çocuk ve ailelerin bulunduğu tesislerin çok kalabalık olduğu, birçok çocuğun yasa dışı şekilde 72 saatten fazla gözaltında tutulduğu ve çocuklara sıcak yemek verilmediği tespit edildi. 

ABD Başkanı Donald Trump, kamplarda tutulan göçmenlerin sağlıksız bir ortamda yaşamalarına tepki gösterilmesine sert yanıt verdi. 

Twitter hesabından açıklamada bulunan Trump, "Eğer yasa dışı göçmenler, çabuk inşa edilmiş ya da yeniden yapılmış merkezlerdeki koşullardan memnun değilse, onlara gelmemelerini söyleyin. Bütün problemler çözülür!" dedi.

Çocuklar uzun süre gözaltında tutuluyor

ABD İç Güvenlik Bakanlığına bağlı Denetim Dairesi Ofisi, Teksas'da düzensiz göçmen çocuk ve ailelerin tutulduğu Rio Grande gözaltı merkezine haziran başında yaptığı habersiz tetkike yönelik raporunu sundu.

Rio Grande'nin düzensiz göçmenlerin en sık tutuklandığı bölgelerden biri olduğuna dikkat çekilen raporda, bu bölgedeki bazı tesislerin aşırı kalabalık olduğu, insanlara sadece ayakta durulabilecek kadar yer kaldığı bildirildi.

Normal şartlarda bu tesislerde gözaltı süresinin 72 saat olduğu ifade edilen raporda, denetim tarihinde bir tesisteki 165 çocuğun bir haftadan fazla süredir burada tutulduğu kaydedildi. 

Raporda, son dönemde bölgede gözaltına alınan çocukların yüzde 30'unun 72 saatten uzun tutulduğuna, bazılarının ise 7 yaşından küçük olduğuna işaret edildi.

Müfettişler, Rio Grande'deki merkezlerdeki 3 bin 400 kişinin de 72 saatten uzun süredir gözaltında tutulduğunu tespit etti.

Sıcak yemek yok, duş imkanı sınırlı 

Raporda, gözaltı merkezlerinde sıcak yemek çıkmadığı, duşlara kısıtlı erişim olduğu ve insanların kıyafetlerini bile çok nadir değiştirebildiği belirtilerek, bu durumun gözaltı kurallarının ihlali olduğuna dikkat çekildi.

Müfettişler, bazı göçmenlerin hücrelerinin camlarına 'yardım çağrısında bulunduklarını gösteren' mesajlar yazdığını kaydetti.

Mayısta yayımlanan başka bir raporda da Teksas'ın El Paso bölgesinde bulunan bir gözaltı merkezinin, 'tehlikeli derecede kalabalık ve hijyenden yoksun' olduğu bildirilmişti. 

Raporda, Del Norte adlı gözaltı merkezinde 125 kişinin kalmasının planlandığı ancak 7 Mayıs'ta bu merkezde 750, 8 Mayıs'ta ise 900 yasa dışı göçmenin tutulduğu belirtilmişti. Buradaki durum, 'sadece ayakta durarak sığılacak bir ortam' olarak değerlendirilmişti.
 

Yorumlar (0)